Den krokiga gurkans återkomst

Kommer ni ihåg när vi gick med i EU och det var mycket tal om att oformliga jordgubbar och krokiga gurkor skulle förbjudas? (Fallet med de krokiga gurkorna hade dock en vettig anledning - man får helt enkelt plats med fler raka gurkor än krokiga i en låda och utnyttjar på så sätt transporterna mer effektivt). Hur som helst har EU nu beslutat att krokiga gurkor blir tillåtna i våra butiker nu den första juli, tillsammans med en mängd andra tidigare bortsållade frukter och grönsaker. Jippie, säger vi såklart! Eller? Nej, det kanske inte är den nyhet som kommer att stå på löpsedlarna i dagarna...


Jag har hur som helst faktiskt funderat på vad som hänt med de ratade gurkorna, och hoppas att de kommit till användning under åren ändå. Det slängs ju alldeles för mycket mat ändå i (väst)världen, utan att man ska behöva spä på berget med gurkor som inte uppfyller skönhetsidealen.

 En hyfsat rak gurka.

/Evelina


EU-träd till alla (eller i alla fall till 5000 personer)

EU-kommissionen startade idag sin kampanj Click a tree, för att göra europeiska ungdomar mer uppmärksammade på klimatförändringarna. Kampanjen går ut på att 5000 trädplantor ska delas ut till ungdomar runt om i EU, som ska plantera dem och fota dem och lägga upp bilderna på kampanjens hemsida.


Det låter ganska konstigt, kan man (jag) ju tycka, men det är ändå en ganska rolig idé. Dessutom får personerna på de 10 bästa bilderna åka på en "climate camp", vad det nu innebär?

Det är ändå många frågor som väcks i mitt huvud. Vad kostar detta för EU:s medborgare? Hur mycket koldioxid släpps ut när 5000 trädplantor ska skickas kors och tvärs över unionen? Är detta verkligen någonting som EU-kommissionen ska syssla med? Jag är inte riktigt säker på att 5000 planterade träd kommer bidra till någon större förändring, tyvärr.

Men - min nyfikenhet och mitt klimatengagemang gjorde ändå att jag fyllde i en beställning. Vill du också ha ditt egna EU-träd hemskickat för plantering i din närhet kan du beställa ett här.


/Evelina, framtida trädplanterare


Tulpaner man inte vill ha

I vanliga fall är det ju glädjande att få blommor, men en sort är ju i alla fall båtägarens största mardröm. Från mitten av juli börjar havstulpanerna sätta sig fast på båtarna och ställa till med oreda. En båt med växtligheter på undersidan kör sämre, och drar mer bränsle. Därför har stiftelsen Håll Sverige Rent startat en gratis SMS-service som påminner dig som båtägare när havstulpanerna sätter sig fast och det är dags för rengöring.

/Evelina


Det man inte ser har man inte ont av

Jag har tidigare hävdat att havet med sina invånare är speciellt utsatta av miljöproblem och utfiskning med mera eftersom det inte ”syns”. Vi vet inte riktigt vad som finns under ytan, och fiskar är inte speciellt gulliga (skulle väl vara Nemo då…). Därför tar vi inte lika allvarligt på utrotning och miljöförstöring i haven. Det gamla talesättet ”Vad man inte vet mår man inte dåligt av” stämmer mycket bra. När vi tittar ut över Östersjön och solen glittrande speglar sig i ytan ser vi ju inte att 42 000 kvadratmeter av dess botten klassas som död.

Därför är det positivt att Skärgårdsstiftelsen nu öppnat Stockholms skärgårds första snorkelled strax utanför Nåttarö. Det är helt enkelt en ”promenadstig” fast under vattnet. En ledad väg med informationstavlor om djuren och växtligheten man kan se i omgivningarna med hjälp av snorkel och cyklop. Förhoppningsvis kan detta bidra till att fler får upp (ner) ögonen och inser att musslor, tång och fiskar är tuffa och bra.

/Evelina

Smartare körning är bättre körning

Den inte alltför kända tidningen (?) Logistikmagasinet skriver i sitt senaste nummer om projektet KNEG (Klimatneutrala godstransporter på väg). Målet är att halvera klimatpåverkan från godstransporter på väg fram till år 2020. Hittills har 120 000 ton utsläpp sparats in genom att använda mer bränslesnåla lastbilar, utbildningar i sparsam körning och genom att blanda in förnybart bränsle i dieseln. Det lyckade projektet gör att fler och fler sluter sig till projektet, vilket kommer att dra ner koldioxidutsläppen ytterligare.


Vägtransporter är inte framtiden, men tills ett vettigt alternativ finns så är ju detta ett bra sätt att spara på miljön (och ekonomin!). Heja dem för initiativet!

/Evelina


Köpenhamnssvårigheter

Vi minns tillbaka ett slag. Kommer ni ihåg FN:s Human Development rapport från 2007/2008, "Fighting Climate Change: Human Solidarity in a divided world"? I rapporten lägger man fram att minskningen av utsläpp måste uppgå till 50 % av 1990 års nivåer år 2050 för att undvika en klimatkollaps. För att uppnå detta föreslår man att industriländerna ska sänka sina utsläpp med minst 80 % till år 2050, med 20-30 % minskning till år 2020.


EU har ju i dagsläget bara erbjudit sig en minskning på 20 % inför förhandlingarna i Köpenhamn, med möjlighet att öka till 30 % om andra industrialiserade länder går med på samma sak.


Kina har krav på minskningar på 40 % för den industrialiserade världen, eftersom vi har varit med och bidragit till utsläppen i en större utsträckning. Därför tycker de att det är orättvist att de inte får samma chans till billig industrialisering och utveckling som vi med olja och kolkraft.


Detta kan jag definitivt hålla med om. Västvärlden har större möjligheter att lägga om energianvändning och produktion, och borde göra det i större utsträckning än utvecklingsländerna. Samtidigt är det ett faktum att väst kommer sakta ner utvecklingen om vi tvingas till dyra investeringar i ny teknik. Både Globaliseringsrådet och EU har skrivit rapporter om "risken" (beroende på vilket perspektiv man ser det i) med att nya ekonomier växter sig starkare och tar över västs marknad.


Så. För att Köpenhamnsavtalet ska bli lyckosamt kommer det att krävas enormt med förhandlingar. Risken finns att det blir ett utarmat avtal som inte har den långsiktiga effekt som krävs. Och det vill vi ju verkligen inte ska hända.


Männens arena

I en paus under dagens deltagande på Green Week satt jag och studerade programmet lite noggrannare och upptäckte att det mest fanns manliga namn bland talarna (genustänkare som jag är). Som förströelse började jag räkna ut procenttal inom varje kategori (statistiknörd som jag är) och kom fram till följande mycket nedslående resultat:


Bland huvudtalarna fanns det en (1) kvinna = 10 %

Av talarna var antalet kvinnor 23 st = 19 %

Av paneldeltagarna fanns det en (1) kvinna = 4 % (!!)


Genomsnittet på arrangemanget blev 20 % kvinnor och 80 % män. Snittet drogs upp lite av att det var många kvinnliga moderatorer (journalister) på seminarierna.


Detta är inte på något sätt unikt för en konferens i Bryssel, vilket gör mig bubblande av ilska! Varför har vissa personer företrädelse till att uttala sig i viktiga frågor enbart på grund av kön?? Det är faktiskt så att de kvinnliga talarna oftast är mycket bättre och mer inspirerande än männen, och min teori är att de fått kämpa mer för att bli framsläppta, och därmed har högre krav på sig.


Detta är såklart ett strukturellt problem i hela samhället, men när det rör just miljöfrågor är det ännu värre, eftersom miljöproblem drabbar kvinnor hårdare än män. Kvinnor borde därför vara dem som har mer makt i dessa frågor och  mer utrymme för talan.

Organisationen OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) har tagit fram rapporten Gender and environment: a guide to the integration of gender aspects in the OSCE's environmental projects, som behandlar det faktum att kvinnor (speciellt i utvecklingsländer) drabbas hårdast av klimatförändringar, bl.a. för att de ofta är ansvariga för vattenhämtning och odling.


Kvinnor drabbas alltså värst, men har som vanligt minst att säga till om och svårast att göra sig hörda. Jag är så trött på detta. Till och med i Europa och Bryssel år 2009. Det är förkastligt, hemskt och tragiskt.

/Evelina, idag med feministnäven extra högt i luften


Seal the deal!

Nytt upprop att skriva under för dem som inte redan gjort det! Seal the deal, är FN:s globala kampanj för att uppmana världens makthavare att komma överrens om ett bra avtal i Köpenhamn i höst. Skriv under du också på deras hemsida!

/Evelina

Stelbent lagstiftning

På ett av seminarierna på Green Week idag pratade tuffa Cleo Paskal från Chatham House (Royal Institute of International Affairs) om hur lagstiftningen inte hänger med i klimatförändringarna och vilken påverkan det kan komma att ge. Det var mycket intressant och tankeväckande, och jag inser plötsligt att världen har så mycket mer arbete med klimatförändringarna osv. än just själva klimatarbetet.

Paskal filosofiska resonemang utgick från vad som händer med nationell lagstiftning om ett land försvinner. Exempelvis många östater utanför Australiens kust riskerar ju faktiskt att försvinna i havet om havsvattennivån fortsätter att stiga. Om ett land inte har ett geografiskt område, finns det då? Om människorna, som kanske är tilldelade fiskekvoter och liknande, flyttar till ett närliggande land - har de då kvar sina kvoter??

Nationell lagstiftning (och internationell med för den delen) är skriven utifrån ett klimat och en miljö som är konstant och aldrig ändras, vilket såklart ställs på sin spets när sådana frågor uppkommer.
Intressant, och svårt.

/Evelina

Officiellt galen

Numera officiellt och dokumenterat galen:/Evelina

Gröna veckan i Bryssel

Igår drog Green Week igång med en massa seminarier och föreläsningar här i Bryssel. Slagorden för evenemanget är handling och anpassning. I eftermiddag och i morgon förmiddag är jag på plats, och kommer att rapportera till er.

Fokus ligger såklart i stort på Köpenhamnsmötet, men även andra intressanta ämnen som grön ekonomi och råvaruresurser kommer att avhandlas. För er som inte är på plats i Bryssel går det att se mycket av programmet i efterhand via streaming.

/Evelina

Ett annat upprop - men inte förrän i augusti

Ena halvan av Klimatgalen börjar skolan igen! Jag har kommit in på det tvååriga masterprogrammet i Environmental studies and sustainibility science, vid Lunds universitet. I slutet av augusti drar det igång, med kurser i hållbar utveckling, miljöstyrning och systemanalys och mycket annat. Det kommer att bli fantastiskt! Skönt att komma "hem" till lilla Lund igen också. Och med över 700 sökande till 40 platser vore det ju konstigt om jag inte skröt lite om det här...


På programmet blir jag också kopplad till Lunds universitets Centrum för hållbarhetsstudier, där ingen mindre än Andreas Malm numera är doktorand inom programmet LUCID, som bland annat sysslar med de sociala dimensionerna på hållbar utveckling.

Inspirerande miljö om något!
Detta bäddar såklart också lite extra för att bloggen kommer att leva kvar. I mån av tid förstås.

/Evelina


Upprop för förnybar energi

Efter en fantastisk midsommar i belgiska Ardennerna är nu Klimatgalen tillbaka på banan med nyhetsuppdatering och mailläsning. Kändes lite konstigt att inte ha tillgång till internet på flera dagar...

Har ni hunnit skriva på uppropet för förnybar energi på förnybart.nu ännu? Annars är det dags! LRF, Naturskyddsföreningen och Tällberg Foundation skrev gemensamt på DN Debatt den 16 juni om Sveriges snåla klimatmål inför vinterns Köpenhamnsmöte. Vill du, precis som Klimatgalen och många andra, ha ett mer ambitiöst möte är uppropet någonting för dig.

Dessutom vill vi ju påminna om det bästa och viktigaste sättet för påverkan: Ring eller skriv till din politiker! Det spelar ingen roll hur många glödlampor du byter ut till lågenergilampor där hemma, så länge våra makthavare inte sätter upp ambitiösa mål som ska uppnås! Vi kan inte arbeta för klimatet enskilt i hemmiljö, så enkelt är det. (Även om vi såklart ska bidra i det lilla även där).

/Evelina

Pausunderhållning

Jag inser nu att det gått en hel vecka och jag inte haft tid att skriva eftersom det är så mycket som händer på jobbet nu. Nu är det dessutom midsommar och jag åker ner till Ardennerna över helgen. Därför blir det en liten pausunderhållning här i form av min absoluta talarfavorit Hans Rosling. Detta är ett av många fantastiskt inspirerande klipp man kan hitta på TED.com.

Återkommer efter midsommar!


/Evelina


Fler gröna

Trots att Klimatgalen för tillfället har en representant på plats i Bryssel gick det inte att få något förhandsbesked eller nån rolig "happening" på plats. Efter en promenad bort till parlamentet och det öde Place Luxembourg konstaterades att trots att stora skärmar satts upp var det ingen som var sugen på valvaka. Kanske berodde det också på kylan och duggregnet.

Hur som helst blev det valvaka med livestreaming på svt.se istället. Till den stora glädjen ser vi att den Gröna gruppen går starkt framåt och får troligtvis 51 mandat i parlamentsgruppen, till skillnad från dagens 43. Det är såklart glädjande att folk röstar för miljön. Svenska miljöpartiet får ett ytterligare mandat i Isabella Lövin, som Klimatgalen såklart gillar, speciellt eftersom hon lovat att arbeta för fiskefrågan. Dessutom kan Carl Schlyter behöva en parhäst, för det blir lätt slitigt och kämpigt som ensam representant.

Nu får vi bara hoppas att våra nyvalda parlamentariker får några viktiga och inflytelserika poster i parlamentet, såsom ordförande i utskott osv. Då finns det ännu större chans till stort svenskt inflytande.

Slutligen kan jag nämna att jag tycker det är sorligt att speciellt den unga generationen tycker att frågan om integritet och fildelning är viktigare än allt annat. Jag tycker exempelvis att man (såklart) borde tycka att miljöfrågan, den ekonomiska krisen, sysselsättningsfrågan och jämställdhetsfrågan bland mycket annat borde komma före frågan om integritet på internet. Men, svenska ungdomar kanske har det för bra och är för egocentriska för att tänka så? Samtidigt är ju den svenska ungdomsarbetslösheten bland den högsta i EU på nästan 26 %. De svenska ungdomarna verkar helt enkelt ha för mycket tid att sitta hemma och surfa på internet på... Kanske skulle en röst på ett parti som kämpar för att ge dem jobb varit bättre??

Det finns ju faktiskt partier som värnar om integritetsfrågan OCKSÅ, vilket syntes nu när telekompaketet röstades ner, och då får man ju fler frågor i samma röst så att säga. Så, Piratpartiets framgångar är Klimatgalen inte nöjda med, speciellt inte när partiledaren Falkvinge i tidningen Fokus målar upp sig själv som ultrakapitalist.

/Evelina


Minskning i maklig takt

Europeiska miljöbyråns nya rapport visar att utsläppen av växthusgaser i EU:s 27 medlemsländer minskade för tredje året i rad år 2007 (Vilket är det senaste året som det finns siffror från). Dock är minskningen totalt på endast 1,2 % under 2007, vilket Klimatgalen tycker är en aning klent. Spanien och Grekland ökade exempelvis utsläppen under denna tidsperiod.


Grekland ligger exempelvis för tillfället 25 % över 1990 års nivåer. Bäst i klassen under denna tidsperiod är Luxemburg, som minskat sina utsläpp med 28 %. Men man kan då komma ihåg att de endast är 465 000 invånare och dessutom har en BNP på hela 80 288 dollar per capita.


En stor del av utsläppsminskningarna år 2007 beror enligt miljökommissionär Stavros Dimas på gynnsamma väderförhållanden i några medlemsstater, så resultatet är därmed inte alla gånger ett utfall av ambitiöst arbete. De 15 "äldre" medlemsländerna i EU, där ju Sverige ingår, har fortfarande en bit att kvar till att nå Kyotoprotokollets krav på en minskning med 12 % av 1990 års utsläppsnivåer. Just nu står man på 8 %. Så, mer arbete och rätt inställning behövs fortfarande för att nå målet.


Spännande att se hur arbetet efter 2012 utvecklar sig i Köpenhamn i vinter...


/Evelina


Miljöövervakning från rymden

Nu i upptakten inför valet till Europaparlamentet tänkte Klimatgalen bjuda på lite information som visar hur viktigt EU-samarbetet faktiskt kan vara inom frågor som rör miljö och klimat.


EU arbetar just nu med utvecklandet av ett satellitövervakningssystem (GMES-initiativet) för att kunna se hur miljön förändras. Systemet kommer att ge tillgång till snabba och tillförlitliga uppgifter, som t.ex. kan bidra till att lindra verkningarna av klimatförändringen och förbättra den civila säkerheten. Användarna kommer att vara beslutsfattare, företag och andra som kan ha nytta av informationen. Initiativet närmar sig sitt operativa skede, som ska inledas 2011.


Tjänster kommer att erbjudas på fem olika områden:

1. Land (jorddata om växttäcket, övervakning av grödor)

2. Hav (upptäckt av oljeförorening, väderprognoser)

3. Atmosfär (luftkvalitet, UV‑exponering)

4. Nödinsatser (snabbt tillhandahållande av kartor för humanitärt bistånd)

5. Säkerhet (gränsövervakning)


Mer information finns på projektets hemsida.


Så, kära läsare, gå och rösta på söndag om ni inte gjort det!


/Evelina


Regnskogskor

Ännu en intressant, men ack så nedslående rapport släpps idag då Greenpeace ger ut skriften "Slaughtering the Amazon", som rapporterar att den brasilianska boskapsindustrin är det största enskilda hotet mot klimatet. Global avskogning står för nästan 20 % av människans utsläpp av växthusgaser. Rapporten visar att stora och välkända företag, däribland IKEA, bidrar till avskogningen då de köper kött och läder från boskap som fötts upp inne i Amazonas. Hela 80 % av skövlingen kan härröras till den expanderande boskapsuppfödningen, och boskapsindustrin expanderar ofta olagligt. Detta har lett till att Brasilien nu är världens största exportör av nötkött, men de förväntas ändå fördubbla sin produktion till år 2018. Något som givetvis också kommer att synas i avskogning av ytterligare områden.

Vad göra? Som privatperson är svaret relativt enkelt. Följ staden Gents exempel och inför en, eller ett par, vegetariska dagar i veckan. Klimatgalen lovar att du inte kommer att få proteinbrist. Dessutom spar du pengar!

/Evelina

Lokal nivå, global effekt

Som upptakt till FN:s klimatmöte i Köpenhamn anordnas Local Government Climate Change Leadership Summit i Köpenhamn med start imorgon. Det är ett möte för våra företrädare på lokal och regional nivå, som är väldigt viktiga för att knäcka klimatnöten. Eftersom det är våra lokalpolitiker som har störst inflytande över vår vardag, borde detta arrangemang verkligen uppmärksammas. Exempelvis kommer det att bli kommuner och landsting som ser till att kraven på sänkta koldioxidutsläpp verkställs i Sverige, genom exempelvis anpassning av kollektivtrafik och avfallshantering som ju är kommunernas ansvar.

Detta innebär att det är de folkvalda politikerna i ditt stadshus som har enormt stor makt och inflytande i miljöfrågan. Vad miljöminister Andreas Carlgren säger spelar såklart roll sett till visioner och mål, men jag vill påstå att de lokala politikerna har ett ännu större ansvar i praktiken för att målen uppfylls. Så, om du vill hålla dig uppdaterad på vad som görs för miljön i ditt närområde så är det dags att kolla upp din lokala miljöförvaltning och börja skriva e-post till dina hemmapolitiker.

Många kommuner och städer i världen (däribland de svenska Göteborg, Linköping, Malmö, Örebro, Stockholm och Växjö) har redan skrivit under det såkallade Borgmästaravtalet, som är EU-kommissionens "kontrakt" som städer och kommuner skriver på för att frivilligt sänka sina utsläpp. Detta är ett bra initiativ, men kan riskera att bara bli en papperstiger om det bara är en underskrift som behövs. Så nu är det dags att du frågar din kommun varför de inte har skrivit under avtalet, och har de det kan du fråga vad de gjort för att uppnå målen.

Kom ihåg:
När man skickar brev till sina politiker räcker det ofta med att bara ett par personer hör av sig för att det ska uppfattas som en folkstorm!

/Evelina

RSS 2.0