Minskning i maklig takt

Europeiska miljöbyråns nya rapport visar att utsläppen av växthusgaser i EU:s 27 medlemsländer minskade för tredje året i rad år 2007 (Vilket är det senaste året som det finns siffror från). Dock är minskningen totalt på endast 1,2 % under 2007, vilket Klimatgalen tycker är en aning klent. Spanien och Grekland ökade exempelvis utsläppen under denna tidsperiod.


Grekland ligger exempelvis för tillfället 25 % över 1990 års nivåer. Bäst i klassen under denna tidsperiod är Luxemburg, som minskat sina utsläpp med 28 %. Men man kan då komma ihåg att de endast är 465 000 invånare och dessutom har en BNP på hela 80 288 dollar per capita.


En stor del av utsläppsminskningarna år 2007 beror enligt miljökommissionär Stavros Dimas på gynnsamma väderförhållanden i några medlemsstater, så resultatet är därmed inte alla gånger ett utfall av ambitiöst arbete. De 15 "äldre" medlemsländerna i EU, där ju Sverige ingår, har fortfarande en bit att kvar till att nå Kyotoprotokollets krav på en minskning med 12 % av 1990 års utsläppsnivåer. Just nu står man på 8 %. Så, mer arbete och rätt inställning behövs fortfarande för att nå målet.


Spännande att se hur arbetet efter 2012 utvecklar sig i Köpenhamn i vinter...


/Evelina


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0