Det är kul att återvinna!

Jag vill egentligen inte göra reklam för ett stort tyskt bilföretag i min blogg, men med denna video gör jag ett undantag:Företaget har gjort en returglasbehållare till ett arkadspel, där man får poäng när man stoppar in glasflaskan i rätt hål. Ett smart sätt att göra återvinning i höstmörkret i alla fall lite roligare, och förhoppningsvis göra folk mer benägna att återvinna sina glasburkar och flaskor även mer långsiktigt.

//Evelina

Årets alternativa julklapp

Precis som Nobelpriset har sitt alternativa nobelpris i form av Right Livelihood Award (som förresten min institution på universitetet är inblandad i nomineringen av) så har Svensk Handels utnämning av Årets julklapp fått sin motpol i form av Alternativa julklappen.

Detta år är det den gamla udda kaffekoppen med fat du ska köpa till din pappa eller moster och den finns i en kuriosabod nära dig för en femma eller tia. Fördelarna är många - du återvinner en vara som någon annan ratat, pengarna går till välgörande ändamål, en gammal kaffekopp är mindre än en ny mugg så du dricker mindre kaffe och så vidare.

Jag själv har både en gammal tekopp, som jag förresten senast idag verkligen BEUNDRADE, eftersom jag tycker den är så fin - inköpt på Erikshjälpen Second Hand för 15 kr.En gammal kaffeservis har jag också och det är en modell som kunde köpas genom Kärnkaffe för många, många år sedan. Dessa underbart söta små koppar är perfekta till espresso eller glögg, och kostade bara 5 kr/st på Svalornas loppis.Så, glöm årets dyra julklappsspikmatta (ni som äger ett par golfskor ser väl förresten att det inte är något annat än golfskorsdobbar som mattan är gjord av) och köp en kaffekopp istället. Då sparar ni många hundralappar som kan läggas på roligare saker. Dessutom är det härligt modest att dricka kaffe i en liten kopp, och man kan ju alltid ta en påtår.

//Evelina

Miljömätaren

Nog tror jag att jag gör vad jag kan för att minska min miljöpåverkan - äter inte kött, har ingen bil, åker inte ens kollektivt utan cyklar och flyger inte speciellt ofta. Men när jag gör Konsumentverkets test får jag ändå inte bästa resultat, eftersom jag fortfarande duschar varje dag och äter ganska mycket  mejeriprodukter och ägg.

Man blir lite trött, för ibland känns det ju som om det inte GÅR att leva miljövänligt i västvärlden, eftersom vi har skapat så många behov som ska uppfyllas och vi har vant oss att tvätta våra kläder ofta och köpa nytt ibland för att vi är trötta på det gamla.

Men mycket gör jag i alla fall som visar resultat i testet. Att vara kvinna är det första och enklaste, det har jag ju inte direkt kämpat med, men gör ändå att jag är mer "miljövänlig" än hälfen av befolkningen. Att bo i lägenhet som dessutom har största delen el miljömärkt vinner jag också på, det känns fint.

Testa dig själv här för att se hur duktig du är: http://www.miljomataren.konsumentverket.se/

//Evelina

RSS 2.0