Den fule fisken

Torsken har det inte lätt, har vi kunnat konstatera flera gånger. Det senaste tecknet är Uppdrag Gransknings program om sk. "Bulefiske" i Öresund, där lekande torsk rycks upp med krokar eftersom den inte nappar självmant. Fisk i allmänhet är mycket mer utsatt än andra djur, och i många avseenden tror jag att det beror på att den inte syns på samma sätt som andra djur. Detta gäller också miljön i havet mer generellt, dvs. döda bottnar, övergödning och förstörda korallrev mm. SKulle dessa naturområden befinna sig på land, där människor såg dem dagligen, skulle detta stoppas långt tidigare. Totalförstörd skog i hela Smålands landskap på grund av konstanta giftutsläpp från angränsande industrier skulle väcka ramaskri, det kan vi vara överens om.

Men havet väcker inte lika stor oro, och fiskarna är oftast fula och ocharmiga. Inga ögonfransar har de och inga svansar heller. Man kan ju inte ens klappa dem! Med den inställningen människor har till fisken är det inte så konstigt att "Bulefiske" fortfarande är tillåtet och att vuxna män står på båtar i Öresund dagarna i ända och klubbar ihjäl torskhonor fullproppade med rom.

image16 Säl. Finare än fisken?

Fisken ska givetvis skyddas och omfattas av samma jakt- och etikregler som alla andra djur. När säljakten blev aktuell och små kutar med stora söta ögon klubbades ihjäl på 80-talet ledde det till ett ramaskri som bland annat resulterade i att Miljöpartiet kom in i Riksdagen 1988.
När ska vi på samma sätt försvara våra fiskar och andra havslevande djur? Jag ser fram emot den stora fiskdemonstrationen. Jag kommer stå först i barrikaderna.

image15 Torsk. Ett gulligt djur.

//Evelina, fiskälskare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0