Im an "Eco-Queen"

Efter uppsatsinlämning, avslutningsfest och påföljande förkylning är en del av Klimatgalen tillbaka på banan och har idag vilat upp sig med nya tidningen "Eco-Queen", som förhoppningsvis finns i en affär nära dig.

image56

Det är en mode- och livsstilstidning med ekologisk och hållbar grundtanke, där modebilder varvas med information om miljömärkningar, vegetariska recept och repotage om miljöbilar. Även om jag kan bli väldigt trött på "eko-modet", som ska ge oss bättre samvete och låta oss fortsätta shoppa så tycker jag tidningen är ett bra tillskott på marknaden. Den likartade tidskriften "Camino", behöver en konkurrent och denna är dessutom mer inriktad på mode.

Vi ska inte shoppa, det vet vi ju. Inte ens eko-kläder egentligen, utan vi i västvärlden klarar oss gott och väl med det vi har. För ärligt talat, det är ju betydligt oftare du tröttnar på dina kläder och därför köper nya än att de faktiskt går sönder och du MÅSTE uppdatera din garderob? (Och, jag vet Karin, detta gäller inte dig)
Hur som helst kommer västvärlden ändå inte sluta konsumera i någon större utsträckning, så då är det bra att det i alla fall är ekologiska kläder. För visste ni att ca 20 000 människor dör varje år som en direkt följd av besprutningar på bomullsfälten?

image57

Som ett alternativ till "vanliga" modetidningar som förespråkar köphets och uppdatering av allsköns produkter var och varannan månad är "Eco-Queen" ett fint alternativ där eko-mode blandas med second-handfynd.
Att tidningen (tyvärr) troligtvis endast kommer läsas av de redan frälsta är en annan fråga.

// Evelina

Sopdykning på sopbergen

Sopdykning. Nu har jag nästan gjort det. En sen onsdagskväll förra veckan hängde jag och min kära Evelina med Gabriel och Linda för att dyka mat. Containern var full av potatis och vaniljdessert, Gabriel hade pannlampa och vi stötte på ett gäng med skåpbil som  dumpstrade för fulla muggar (och för fulla magar). Vi lastade på oss två cykelkorgar prima mat, en full ryggsäck och en proppad påse. 
Det slängs sådana mängder av mat. Bra mat. Användmat bra. Slitochslängsamhällemat. 

 

Sopor i siffror: 

Totalt slänger svensken 493, 8 kg hushållsavfall per år.

98 kilo är matavfall.

I storkök slängs i snitt 1400 kilo mat och matavfall per arbetare och år. 

I butik slängs i snitt 1200 kilo mat och matavfall per arbetare och år. 

Om kommunen har källsortering bli matavfallet kompost eller biogas. Annars går avfallet till förbränning.

Källa: Avfall Sverige 

 

....samtidgt som...

37 länder i världen lider av akut livsmedelsbrist, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO. 

1,5 miljarder lever i fattigdom, under två dollar per dag.

 

Är det inte lite lätt skevt, så säg?

Vad ska vi göra? Stoppa sopbergen? Äta sopbergen? Sluta vara kräsna konsumenter? Eller strunta i att släga 25 procent av hushållsmaten vi köper in? Lita till våra sinnen innan vi slänger saker och ting?

 


Miljövänlig rustning inför sommaren

Klimatgalen har haft fullt sjå med uppsatser, artikelskrivande och förstamajdemonstrerande. Slutat läsa om klimat och miljö har vi dock inte, även om vi inte delgett bloggen vad vi lärt oss.

image55

Idag kan jag dock meddela att varannan båtägare begår miljöbrott, som MiljöAktuellt skriver om. Den tennbaserade bottenfärgen som används för att skydda båtbottnarna förbjöds redan 1989, men ändå har Sverige fortfarande otroligt höga mätvärden av denna färg. På vissa ställen uppemot 128000 gånger högre än gränsvärdet. Problemet ligger i att många hamstrat den miljöfarliga färgen och fortfarande målar den på sina båtar. Färgen innehåller gift som har visats påverka exempelvis ostron så de fått missbildningar.

Men det finns såklart alternativ till denna färg. Enkla tips är att använda båten mycket, så sköjs mycket av då vatten forsar runt den. Förslagsvis så tvättas båten också av med en borste lite oftare än enbart på hösten. Det finns till och med båttvättar som tvättar din båt på undersidan likt en biltvätt. I Stockholm finns dessa vid Nynäshamns gästhamn, Trosa hamn och Wasahamnen. Och vill man ändå måla sin båt finns sk. fysikaliska färger, som genom sin struktur hindrar tillväxten på båten.

Mer information om skötsel av båtar på ett miljövänligt sätt finns på Giftfrimiljö.nu

// Evelina (som nu verkligen längtar efter att få komma hem till skärgården över sommaren)

RSS 2.0