Stelbent lagstiftning

På ett av seminarierna på Green Week idag pratade tuffa Cleo Paskal från Chatham House (Royal Institute of International Affairs) om hur lagstiftningen inte hänger med i klimatförändringarna och vilken påverkan det kan komma att ge. Det var mycket intressant och tankeväckande, och jag inser plötsligt att världen har så mycket mer arbete med klimatförändringarna osv. än just själva klimatarbetet.

Paskal filosofiska resonemang utgick från vad som händer med nationell lagstiftning om ett land försvinner. Exempelvis många östater utanför Australiens kust riskerar ju faktiskt att försvinna i havet om havsvattennivån fortsätter att stiga. Om ett land inte har ett geografiskt område, finns det då? Om människorna, som kanske är tilldelade fiskekvoter och liknande, flyttar till ett närliggande land - har de då kvar sina kvoter??

Nationell lagstiftning (och internationell med för den delen) är skriven utifrån ett klimat och en miljö som är konstant och aldrig ändras, vilket såklart ställs på sin spets när sådana frågor uppkommer.
Intressant, och svårt.

/Evelina

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0