Miljövänlig rustning inför sommaren

Klimatgalen har haft fullt sjå med uppsatser, artikelskrivande och förstamajdemonstrerande. Slutat läsa om klimat och miljö har vi dock inte, även om vi inte delgett bloggen vad vi lärt oss.

image55

Idag kan jag dock meddela att varannan båtägare begår miljöbrott, som MiljöAktuellt skriver om. Den tennbaserade bottenfärgen som används för att skydda båtbottnarna förbjöds redan 1989, men ändå har Sverige fortfarande otroligt höga mätvärden av denna färg. På vissa ställen uppemot 128000 gånger högre än gränsvärdet. Problemet ligger i att många hamstrat den miljöfarliga färgen och fortfarande målar den på sina båtar. Färgen innehåller gift som har visats påverka exempelvis ostron så de fått missbildningar.

Men det finns såklart alternativ till denna färg. Enkla tips är att använda båten mycket, så sköjs mycket av då vatten forsar runt den. Förslagsvis så tvättas båten också av med en borste lite oftare än enbart på hösten. Det finns till och med båttvättar som tvättar din båt på undersidan likt en biltvätt. I Stockholm finns dessa vid Nynäshamns gästhamn, Trosa hamn och Wasahamnen. Och vill man ändå måla sin båt finns sk. fysikaliska färger, som genom sin struktur hindrar tillväxten på båten.

Mer information om skötsel av båtar på ett miljövänligt sätt finns på Giftfrimiljö.nu

// Evelina (som nu verkligen längtar efter att få komma hem till skärgården över sommaren)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0