När slutar pengar att vara det mest värdefulla?

”Vi kan leva utan tillväxt” var Christer Sannes åsikt i en essä i DN tidigare i veckan. En mycket intressant åsikt, som jag också varit inne på. Tillväxt och miljö är diametrala aspekter, eftersom tillväxt förutsätter konsumtion, som i sin tur tär på våra icke-förnybara naturresurser. Vi borde därför inte stimulera den aktuella finanskrisen med råd som ”konsumera oss ur krisen”, utan istället ta vara på krisen som ett sätt att minska den negativa påverkan på miljön.

 

Jag har tidigare läst Sannes bok ”Keynes barnbarn”, där han diskuterar vad det beror på att vi fortfarande arbetar 8 timmar per dag och konsumerar i mängder, fastän Keynes förutspådde att 3 timmar per dag skulle räcka för att kunna leva ett bra liv när vi blivit så effektiva. Vi skulle behöva växla in den ökade ekonomiska välfärden med att vara lediga mer istället för att kunna konsumera mer, något som också tas upp i en artikelserie på Insidan i DN i veckan som gick.

 

Jag har i veckan läst mycket av Vandana Shivas artiklar och idéer, och hon är inne på samma spår. Problemet, enligt henne, är att vi enbart räknar fattigdom utifrån ekonomiska termer. Att vara fattig är att inte kunna köpa det som finns i västvärlden. Man räknas som fattig om man inte har råd att köpa kläder i syntetiska material, fastän man har kläder av hemgjorda tyger, som fungerar lika bra. Shiva menar att man istället borde räkna välstånd också inom naturahushållning, och utifrån vad vi hållbart kan utvinna ur våra ekosystem.

 

Problemet är bara hur denna typ av välstånd ska mätas? Pengar är ju ett universellt och lättfattligt sätt att kalkylera värde och detta är miljörörelsens dilemma. Det är lätt att räkna på hur mycket du tjänar på att hugga ner din skog och sälja timret, men det är svårt att räkna på det välbefintliga värdet i att kunna ta en promenad i svampskogen.

 

När ska vi egentligen komma så långt att det viktiga inte är pengar och prylar, utan att vi lika gärna värdesätter att vara ute i naturen med familjen eller titta på solnedgången över havet? Är det först när detta är borta som vi kommer inse att vi saknar det? För man saknar ju inte kossan förrän båset är tomt.

 

//Evelina


Kommentarer
Postat av: Ekomuppen

Jag måste börja läsa mer av Vandana Shiva - jag tycker hon är fantastisk.

Problemet är att det står lite för mycket på Att-läsa-listan.



Det här med att naturvärden inte räknas är ett problem på många sätt. De är exempelvis helt förbigångna i formeln för att beräkna BNP. (F.ö. anser jag att BNP är oerhört skevt och missvisande)



Nu blir det lite vagt eftersom jag inte minns namn och detaljer; men den som en gång uppfann formeln för BNP varnade också för den.

"Den kan inte användas för att..."(den ena och det andra och det tredje)

Problemet är att det han sa att den inte skulle användas för är ungefär vad man faktiskt använder den till idag.

Det har med andra ord barkat rejält snett.

Jag är ledsen att den här slutklämmen blev oklar och förvirrad.

2010-02-05 @ 19:17:46
URL: http://ekomuppen.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0