Tomatsvårigheter

image54
Tomater. Dessa är dessutom ekologiska.


Läste i DN idag om utsläppen som tomaterna bidrar med. En artikel som dock inte verkar finnas på nätet tyvärr. Hur som helst så skriver de att svenska tomater inte längre är miljövärstingar, eftersom växthusen allt oftare värms med förnybart bränsle. Istället kan importerade tomater vara mycket värre klimatbovar på grund av transporten, även om de odlats på friland. Ett annat miljöargument för att välja svenska tomater är att de besprutas väldigt, väldigt lite i förhållande til exempelvis spanska tomater. I Sverige används i snitt 0,3 kg aktiv substans bekämpningsmedel per hektar, i Spanien svindlande 26 kg! Så om man tänker till andra miljöaspekter än bara utsläpp som påverkar klimatet torde valet vara givet.
Tyvärr är det också så enligt DN att den ekologiska tomatproduktionen ännu bara är 2 procent i Sverige, vilket är synd eftersom det är det helt klart bästa alternativet i sammanhanget.

//Evelina

Kommentarer
Postat av: Energibruket

Hej,

Gjorde en webbsökning (efter annat….) och hamnade på din sida. Trevlig och matnyttig blogg!

Kika gärna in på www.energibruket.se Energibruket är en mötesplats för diskussion och innovation om energieffektivisering.Mvh

Energibruket2009-10-25 @ 14:31:26
URL: http://www.energibruket.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0