Goda råd dyra

Svåra val i dag. Rädda jorden eller mänskligheten? Matbristen gör att vi behöver all mark vi kan uppbåda, men klimathotet gör att vi behöver ställa om till ekoodling. 
Enligt Lars Bergström, professor i markvetenskap på Lantbruksuniversitetet i Uppsala, finns en moralisk aspeskt på det hela.
- Om vi skulle gå över helt till ekologisk odling i västvärlden skulle vi behöva odla upp en dubbelt så stor areal so m idag. säger han till TT. 
Och ekoodling kräver mer. Skördarna garanteras inte på samma sätt som när det gäller konventionell odling eftersom inga bekämpningsmedel används, Dubbel yta krävs, enligt Bergström, för att odla eko eftersom man inte använder konstgödsel. Cirka två procent av den totala åkerarealen i Sverige är ekologisk. 
 I veckan kom larm om världens akuta matbrist och EU satsar nu en miljard för att bekämpa svälten i världen.Goda råd är dyra. Tänka långsiktigt och rädda liv i längden genom att ställa om jordbruket eller göra vad som krävs för att stoppa svälten?
Jag. Vet. Inte. Vet ni? 

//Karin

Kommentarer
Postat av: Christina

Jag är inte säker på att Bergström har rätt i sitt totala dissande av eko-odlingen. Det verkar finnas en falang på SLU som har bestämt sig för att eko är dåligt och sen gör vad de kan för att bevisa det.

Med tanke på att FN nyligen kommit med en rapport som menar att världen måste ställa om mot ett jordbruk som är mindre beroende av fossila bränslen så kan man ju fundera lite på SLU:s inställning.

http://www.chron.com/disp/story.mpl/world/5703957.html

Konventionellt jordbruk är mycket fossilbränsleberoende, inte minst p.g.a. konstgödslingen. Eko-jordbruk kan iofs också använda mycket fossila bränslen om man kör mycket med traktor etc.

Jag tror att vi på sikt måste ha ett mycket mer småskaligt jordbruk, där mycket kan göras för hand, utan motorer. Eller varför inte med hästar och oxar? Egentligen borde alla som har en trädgård eller nån annan liten markplätt odla så mycket mat de bara kan! Så blir vi alla mindre beroende av det storskaliga jordbruket. Och det blir mat över till dem som behöver.

2008-04-28 @ 19:49:11
URL: http://elins-tradgard.blogspot.com
Postat av: Ingrid Engarås

Som konsument kan man välja att handla mat som åtminstone inte utsatt folk för hälsofara när det odlats och förädlats. Om grödor odlas där det passar bäst och jorden tas väl omhand med växelbruk och mångsidighet, räcker maten i det långa loppet till flera. Välj ekologiskt!

2008-05-05 @ 12:51:16
URL: http://www.ekodirekt.se
Postat av: Johan Cejie

I en litteraturstuide som bygger på 293 andra studier visar forskare vid University of Michigan att ekologisk produktion kan försörja världen, även om befolkningen växer. Se abstract på http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract;jsessionid=C072F8B298F79DC1C5D944EBD7144CC2.tomcat1?fromPage=online&aid=1091304

En nyckelfaktor är att sprida kunskap om växtföljd och kvävefixerare. Men att utbilda bönder i syd är ju inte lika luckrativt som konstgödsel, bekämpningsmedel och GMO.

så fortsätt köpa eko, det är framtidens mat.

2008-05-06 @ 00:20:18
URL: http://ekotank.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0