välj vegovärlden!

Matkrisen har nu nått till FN. Matkrisen har nu nått din tallrik. Och det är dags att börja tänka långsiktigt nu. Spannmål till etanol eller spannmål till mellanmål? Vegetarisk kost som kostar mindre eller slukande köttkost? Vad har vi råd med?

image58

Ris. Ganska gott, men ganska dumt.


Christina Engfeldt är Nordenchef för FAO, FN:s livsmedels och jordbruksorganisation. Hon har komponerat två maträtter - en som ska räcka till så många som möjligt -och en som ser ut som västerlänningens vardagsmat.
På den ena tallriken serverar Christina Engfeldt tomater, rostbiff och ris - grödor som kräver stora mängder vatten att producera. På den andra, miljövänliga, tallriken, finns bönor, potatis och morötter.
-Risken är stor att man utarmar jorden om man fortsätter äta maten vi är van vid, säger Christina Engfeldt till SVT.
Och vi har hört det förr. Vi säger det igen. Upprepar det tills det är försent:
Ett kilo nötkött kräver mellan 13.000 och 16-000 liter vatten att producera. Fläsk kräver betydligt mindre vatten, 6.000 liter per kilo, och för att producera 1 kg vete krävs 1000-2000 liter. För ett kilo potatis krävs endast 160 liter vatten.

Välståndet ökar i Kina och Indien. P tio i topp-listan är tre av tio personer indier. Ökat välstånd betyder att fler vill äta fläskkött och dricka mjölk. Det betyder ytterligare påfrestning på jorden.
I dag går det åt 13 miljoner ton mat till jorden sex miljoner invånare. År 2050 kommer vi att behöva producera 60 procent mer mat.

-Dessutom finns ett stort svinn. I västvärlden slänger vi mellan 25 och 40 procent av all mat vi köper, säger Christina Engfeldt till SVT.

Så-från-och-med-nu-regler:

- Vegetarisk eller rejält minskat köttintag

-släng inte mat, ta tillvara

(och skippa att köpa ris nu när Burma och Kina haft det tufft efter jordbävningarna!)


image59

Slice them up.

 

//Karin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0