"Miljörörelsen sviker Sverige"

På Aftonbladet debatt skriver idag Magnus Andersson från Centerns ungdomsförbund om hur han tycker att Svenska Naturskyddsföreningen hindrar miljöutvecklingen i Sverige. Han menar att SNF genom sin rätt att överklaga har försenat Botniabanan med flera år och därmed bidragit till stora utsläpp av koldioxid.
Vad Magnus "glömmer" att berätta är däremot anledningen till SNF:s överklagande. SNF är inte emot Botniabanan, enligt remissvaren på deras hemsida, utan menar att man bör "pröva en alternativ dragning av Botniabanan som inte påverkar det känsliga naturområdet vid Umedeltat."

Men, det är klart Magnus, just nu handlar ju miljödebatten i Sverige nästan uteslutande om klimatförändringar och klodioxidutsläpp, då är det ju inte alls lika intressant att ta hänsyn till fiskebeståndet i Umeälven, eller?
Har du missat detta i din research eller bara valt att blunda för detta faktum för att din artikel ska bli mer kraftfull?

SNF ger tydligt ett alternativ till dragningen på sin hemsida:
"Vi vill därför återigen lyfta fram alternativet att dra Botniabanan söder om Umedeltat, och samtidigt förbinda de två stora orterna Obbola och Holmsund med Umeå. Vi kallar detta alternativ för Obbola-Holmsund. En sådan dragning uppfyller bättre än något annat alternativ regeringens två krav, samtidigt som Natura 2000 området Umeälvens delta helt skonas."

Detta bortser Magnus dock helt ifrån och stämplar istället den svenska miljörörelsen som "i spetsen har sällat sig till vänstersidan i svensk politik. Deras lösning på miljöproblemen är minskad tillväxt, handel och därmed levnadsstandard."
Här är det alltså inte fråga om miljö, utan ideologikritik.

Att lösningen på världens problem inte bara kan innehålla nya innovationer utan också en sänkt "levnadsstandard" som begränsar vår konsumtion, vill inte Magnus se över huvud taget.

Nej du Magnus, vidga dina vyer säger jag bara.

//Evelina

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0