Gå ner flera ton!

Ok. Beach 2008 närmar sig. Och ja - det är dags. Jag tänkte börja banta. Klimatbanta. En medelsvensson släpper ut cirka 10 ton växthusgaser per år bara genom att leva. För att växthuseffekten ska säga hej och tack borde varje världsmedborgare släppa ut max 1,6 ton koldioxid, enligt FN:s klimatpanel.

 

Så därför: en klimatdiet.

Häng på och följ listan nedan!

 

Ätbart:

Pasta, potatis och gryn släpper ut lite koldioxid

Egenfångad strömming

Kyckling är effektiv foderomvandlare

Vilt är back to basic

Ägg släpper ut lite metangas och är en klimatbillig proteinkälla

Frilansodlat - se till att det är säsongsanpassat

Rotfrukter

Frysta grönsaker och bär (fryses ned när det är säsong)

Närodlad frukt - äpplen äpplen och äpplen får det bli!

 

 

Glöm det:

Ris är en riktig klimatbov, släpper ut metan och kräver tusentals liter vatten

Nötkött är nono. Föds upp på kraftfoder som flyger långt på fossila bränslen.

Torsk, räkor: fångas med stora båtas som går på olja.

Odlad lax föds upp på fiskmjöl där fisken måste fångas, torkas och malas för att ges till laxen. Klimatdyrt.

Ost. Det går att få 10 liter mjölk på ett kilo ost. Välj hellre färskost.

Växthusgrönsaker. Växthus ger stora koldioxidutsläpp.

Flygfraktad frukt är döden. Satsa o så fall på frukter som fraktats med båt.

 

Tips:

Försök äta efter säsong.

Välj eko

Välj frysta jordgubbar på vintern

Släng inte maten, frys in och spar

Välj svensktillverkade varor i så stor utsträckning det är möjligt

 

Trist:

Sushi är rena klimatdöden. Odlad lax och farligt ris. Vi får käka wasabi och sörja...

 

image23

 

Men jag lovar att lägga upp lite naturmedvetna menyer inom kort

 

//en blivande klimatsmalis


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0