Gå ner flera ton!
Ok. Beach 2008 närmar sig. Och ja - det är dags. Jag tänkte börja banta. Klimatbanta. En medelsvensson släpper ut cirka 10 ton växthusgaser per år bara genom att leva. För att växthuseffekten ska säga hej och tack borde varje världsmedborgare släppa ut max 1,6 ton koldioxid, enligt FN:s klimatpanel.
Så därför: en klimatdiet.
Häng på och följ listan nedan!
Ätbart:
Pasta, potatis och gryn släpper ut lite koldioxid
Egenfångad strömming
Kyckling är effektiv foderomvandlare
Vilt är back to basic
Ägg släpper ut lite metangas och är en klimatbillig proteinkälla
Frilansodlat - se till att det är säsongsanpassat
Rotfrukter
Frysta grönsaker och bär (fryses ned när det är säsong)
Närodlad frukt - äpplen äpplen och äpplen får det bli!
Glöm det:
Ris är en riktig klimatbov, släpper ut metan och kräver tusentals liter vatten
Nötkött är nono. Föds upp på kraftfoder som flyger långt på fossila bränslen.
Torsk, räkor: fångas med stora båtas som går på olja.
Odlad lax föds upp på fiskmjöl där fisken måste fångas, torkas och malas för att ges till laxen. Klimatdyrt.
Ost. Det går att få 10 liter mjölk på ett kilo ost. Välj hellre färskost.
Växthusgrönsaker. Växthus ger stora koldioxidutsläpp.
Flygfraktad frukt är döden. Satsa o så fall på frukter som fraktats med båt.
Tips:
Försök äta efter säsong.
Välj eko
Välj frysta jordgubbar på vintern
Släng inte maten, frys in och spar
Välj svensktillverkade varor i så stor utsträckning det är möjligt
Trist:
Sushi är rena klimatdöden. Odlad lax och farligt ris. Vi får käka wasabi och sörja...
Men jag lovar att lägga upp lite naturmedvetna menyer inom kort
//en blivande klimatsmalis