Vattenfestivalen still going strong

Hur mycket vatten använder du på en dag? Och på ett år? Sådana uträkningar har vi sysslat med idag på kursen, och det var riktigt intressant.

Bara den direkta vattenanvändningen är svindlande, eller vad sägs om 121 kubikmeter per person och år, som är svenskarnas förbrukning. Tilläggas bör att detta är bland den högsta summan i hela EU, enligt EU-kommissionen. Holländarna är bäst i EU, med endast 28 kubikmeter per person och år. Detta kan dock jämföras med genomsnittet i bland annat Moçambique, Namibia och Zimbabwe som ligger runt 10 liter per person och dag eller ungefär 3,5 kubikmeter per år.

Börjar man tala om indirekt vattenanvändning blir summorna dock snabbt ohanterliga. Enligt min professor går det åt ungefär 150 liter vatten för att odla bönorna i en kopp kaffe. Så att vara student och alltid ha kaffebryggaren på är alltså inte speciellt hållbart… Bomullen i ett par nya jeans ligger bakom tiotusentals liter vatten, och ett kilo rött kött kräver i runda slängar 10000 liter vatten.

Vem sa att Vattenfestivalen är nedlagd?

//Evelina


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0