Politikens prioriteringar

På sista sidan i "Dags att deklarera" som medföljer din deklarataion görs en sammanställning om vad dina skattepengar går till. Av 100 kr skattade pengar går exempelvis 43,50 kr i socialt skydd, 14,30 kr till utbildning och 12,90 kr till hälso- och sjukvård. Allra längst ner på listan hittar vi de 40 öre per 100 kr som går till miljöskydd. Betydligt mindre än det som går till näringslivet (8,20 kr) eller försvaret (3,20 kr).
Ett ypperligt exempel på hur lite miljön forfarande prioriteras i dagens samhälle. Klart att alla posterna är motiverade på ett eller annat sätt, men 40 öre ?? Det är ett skämt.
Hoppas på ändring nu när miljöfrågorna äntligen kommit mer på tapeten. Lika mycket som kultur- ocn fritidsverksamhet får (2 kr), eller bostäder och samhällsutveckling (1,10 kr) vore ju inte helt befängt, ellerhur?

//Evelina

Goda råd dyra

Svåra val i dag. Rädda jorden eller mänskligheten? Matbristen gör att vi behöver all mark vi kan uppbåda, men klimathotet gör att vi behöver ställa om till ekoodling. 
Enligt Lars Bergström, professor i markvetenskap på Lantbruksuniversitetet i Uppsala, finns en moralisk aspeskt på det hela.
- Om vi skulle gå över helt till ekologisk odling i västvärlden skulle vi behöva odla upp en dubbelt så stor areal so m idag. säger han till TT. 
Och ekoodling kräver mer. Skördarna garanteras inte på samma sätt som när det gäller konventionell odling eftersom inga bekämpningsmedel används, Dubbel yta krävs, enligt Bergström, för att odla eko eftersom man inte använder konstgödsel. Cirka två procent av den totala åkerarealen i Sverige är ekologisk. 
 I veckan kom larm om världens akuta matbrist och EU satsar nu en miljard för att bekämpa svälten i världen.Goda råd är dyra. Tänka långsiktigt och rädda liv i längden genom att ställa om jordbruket eller göra vad som krävs för att stoppa svälten?
Jag. Vet. Inte. Vet ni? 

//Karin

ekologi plus ekonomi = tre procent


Jag blir chockad ibland. Det är därför jag jobbar på kvällstidning - där är just "chock" ett vanligt förekommande ord. Nu är det eko-chock som gäller. Tre futtiga procent. Tänk er det. Toppen av ett isberg. Toppen av ett varuberg. Av svenska matpengar går bara tre procent till ekovaror. 
Om alla svenska bönder ställde om till eko-reko skulle miljön slippa 45 ton koncentrerat gift i form av kemiska bekämningsmedel varje år, enligt Konsumentverket. På vanliga grönsaker sprutas det friskt, upp till 8 gånger per säsong kan en tomat sprejas med gift. 
Av grisköttet är en procent ekologiskt och vanlig potatis besprutas mer än någon annan jordbruksgröda i Sverige. Så vad sägs om att skippa giftet? Handla eko? 
Eko-chocka Sverige och få upp futtiga tre procent? Borde väl gå! 

/Karin

Ps: hemma odlar jag tomater. De ska inte sprejas med gift när de blir stora. Ds




Tomatsvårigheter

image54
Tomater. Dessa är dessutom ekologiska.


Läste i DN idag om utsläppen som tomaterna bidrar med. En artikel som dock inte verkar finnas på nätet tyvärr. Hur som helst så skriver de att svenska tomater inte längre är miljövärstingar, eftersom växthusen allt oftare värms med förnybart bränsle. Istället kan importerade tomater vara mycket värre klimatbovar på grund av transporten, även om de odlats på friland. Ett annat miljöargument för att välja svenska tomater är att de besprutas väldigt, väldigt lite i förhållande til exempelvis spanska tomater. I Sverige används i snitt 0,3 kg aktiv substans bekämpningsmedel per hektar, i Spanien svindlande 26 kg! Så om man tänker till andra miljöaspekter än bara utsläpp som påverkar klimatet torde valet vara givet.
Tyvärr är det också så enligt DN att den ekologiska tomatproduktionen ännu bara är 2 procent i Sverige, vilket är synd eftersom det är det helt klart bästa alternativet i sammanhanget.

//Evelina

Haloumi!

image53

Måste tipsa om mitt favoritalternativ till kött, nämligen Haloumiost. Köps i bit på närmsta livsmedelsaffär och steks i skivor på ganska hög värme tills den fått samma färg som på bilden (tar bara några få minuter). Funkar alldeles utmärkt att grilla och passar till de flesta rätter enligt mig, men kanske allra bäst tillsammans med stekta grönsaker, svamp och Couscous eller Bulgur. Haloumin har en ganska salt smak som vegetariska rätter annars inte får så naturligt, samtidigt som den är en bra alternativ proteinkälla.
Så, våga vägra kött - våga testa ost.

//Evelina

Vanskligt väder

image52

Aprilplagg i Skåne?


Idag har det varit väder som fungerat med plugg på gräsmattan hela dagen här i Lund. Vad jag tänkte på när jag gick på stan är hur roligt det är att se hur folk klär sig vid den här tiden på året. Först blev jag omcyklad av en kille i shorts och t-shirt, för att därefter möta en kvinna i pälskrage och stickade fingervantar.
På hösten kan man också se människor med dunjacka fastän det är 15 grader i september. Det är som om de hellre tittar i kalendern än på termometern. Jag vet inte vad det här har med klimat/miljö att göra egentligen, mer än att det är väldigt roligt.

// Evelina (som promenerade i munktröja utan att frysa det minsta)

Genmodifierade grödor

Idag har jag suttit hela dagen och läst in mig på genmodifierade grödor som förarbete i mitt uppsatsskrivande. Jag ska skriva om Sveriges inställning till GMO i förhållande till EU. Visste ni att Sverige är ett av de mest liberala länderna i EU när det gäller godkännande av GMO? Vi har ännu inte underkänt någon ansökan. Till skillnad från exempelvis Polen och Österrike, som båda infört GMO-förbud.

image51

 Sverige har till och med protesterat när länder velat förbjuda GMO, och genom påtryckning försökt att få till en ändring i dessa länder. Detta är inte det trygga försiktiga Sverige jag känner till... Av all majs importeras till EU (största delen till djurfoder och etanolproduktion) kommer lite mer än 50% från genmodifierade plantor, främst från Argentina och USA, enligt Jordbruksverkets rapport 2007:18. Än så länge vet man inte vilka konsekvenser detta kan ge i framtiden, eftersom man inte kunnat studera långsiktiga effekter. Klart är i alla fall att genmodiferade pollen sprids från GMO-odlingar till omkringliggande fält, vilket orsakar "genetisk kontaminering".

Långsiktigt kan detta sprida sig till vilda organismer och deras DNA blir för all tid ändrad. I GMO-debatten finns både positiva och negativa åsikter såklart, men denna okritiska inställning som Sverige har förvånar mig mycket. Återkommer när jag läst på mer...

//Evelina

Miljövänlig söktjänst på Internet

Ja, det är tydligt att alla kreativa sätt att hjälpa miljön är intressanta. Här är ett tips på ett enkelt sätt att bli "aktivist".
Sidan Ecocho låter dig söka på Internet genom Yahoo eller Google. Reklamintäkterna på sidan går till att plantera träd. Som deras slogan lyder : "Du söker. Vi odlar träd".
Ett mycket kreativt, roligt och enkelt initiativ! Testa på en gång:

www.ecocho.se

Ett annat initiativ i samma anda är sidan Blackle, som fungerar precis som Google men har svart bakgrund istället för vit. Det gör att datorns skärm drar mindre ström när sidan är framme. Många bäckar små... är väl vad detta skulle kunna kallas.

www.blackle.com

//Evelina

Naturen skild från människan

Min söndagsmorgon började med naturprogram om elefanter på tv. Det slog mig än en gång hur naturprogrammen alltid skildrar djuren i en "fullständig" natur, utan tecken på mänsklig påverkan runt omkring.
En endaste gång har jag sett ett naturprogram där de filmade noshörningar på savannen med en motorväg i bakgrunden, det var oerhört förvånande och kändes helt fel.

Men det är ju så verkligheten ser ut. Djuren finns inte längre i orörda områden utan människans närvaro, utan lever allt mer inträngt i reservat när exempelvis regnskogar skövlas.Men i naturprogrammens värld är det fortfarande idylliskt. Inte ens filmarna ser jag i detta program, utan endast en speakerröst till vackra naturbilder på elefanter i storslagen natur. Fast vi kanske skulle bli alldeles för bittra och beklämda av att se hur djuren i många fall har det? Kanske är naturprogramsillusionen ett bra sätt för oss att fly den krassa verkligheten.


image50
Elefanter på väg.

//Evelina

Banala miljötips från Arla

Till frukosten i morse fick jag se att Arla tipsar oss att leva mer "eko-reko" på baksidan av den ekologiska yoghurten.

Dessa förslag ger enligt Arla oss en bättre värld:

  • När du kan, åk gärna kollektivt eller cykla.
  • Trend- och miljömedvetna i London och New York väljer bort dyra handväskor mot designertygpåsar i ekobomull.
  • Kranvatten kan vara väl så gott som transporterat bubbelvatten.
  • Ekomjölkprodukter bidrar till att minska användandet av konstgödsel och kemiska produkter.
  • Ekokossor och -kalvar lever mer naturligt.
Jag kan bara sucka högt. Arla är fruktansvärt ojälvkritiska. Mejerivaror och djurhållning bidrar till mängder av utsläpp, varför banalisera och istället fokusera på "bubbelvatten"?. Tipsen är för mig fullkomligt fördummande. Vad gör en tygpåse för skillnad mot flygresor till Thailand och att ta bilen till jobbet? Eller att äta kött för den delen.
Var kommer de viktiga tipsen in? De som verkligen kan förändra. Exempelvis att sluta flyga, konsumera måttligt, äta vegetariskt/veganskt. Nej, justdet, det kan ju inte ett företag som Arla tipsa om...

Jag är så innerligt trött på dessa "miljötips" som bara fokuserar på saker som inte är kontroversiella. Många tidningar har liknande listor med förslag på att exempelvis tvätta sin disktrasa istället för att köpa en ny. För att i nästa uppslag ha reklam om bilar, kläder, elektronik och you name it. Media fokuserar alldeles för ofta på sådana banaliteter för att slippa vara kontroversiella och skapa debatt. Men det är inte vi rädda för här.


Här kommer min lista som ett alternativ till Arlas:

  • Påverka dina politiker att styra miljötänkandet med politiska och ekonomiska medel som inte förutsätter att varje individ måste ta eget ansvar.
  • Dra in på dina flygresor och res med tåg istället.
  • Ha inte en bil och åk inte bil. Inte ens så kallad miljöbil, som bara är ett täcknamn på en fortfarande omiljövänlig produkt. En bil KAN tyvärr inte vara miljövänlig.
  • Ät inte kött och helst inte heller mejeriprodukter.
  • Konsumera måttligt. Behöver du verkligen nya kläder varje månad? Dina tallrikar och glas fungerar trots att det gått några flisor i kanterna.
//Evelina

Amerikas buske

Herr Buske

Bush vill stoppa klimatförändringarna. Om 17 år. år 2025 räknar han med att USA ska ha stoppat utsläppen av växthusgaser. Om 17 år - då är "mister skog" 75 år. Hans tal på onsdagen väckte debatt i Amerikat och han utmålas nu som höjden av ansvarlöshet. Först förstör han Irak. Sedan jorden.
Men det störiga är att jag inte bara kan rycka på axlarna åt denna man med makt. Jag kan inte le lite överseende på samma sätt som jag gör när jag hör att Berlusconi säger att han hatar Finlands mat eller när han liknade en tysk politiker vid en fångvaktare i koncentrationsläger.Det rör mig inte på samma sätt.
Men. Bush sak är min. Hans val blir mina. Världens mäktigaste man kan rucka på regler och bana väg för så mycket - så väljer han att först 2025 ge klimatet en chans.

image46 En annan buske.

//Karin



"Miljörörelsen sviker Sverige"

På Aftonbladet debatt skriver idag Magnus Andersson från Centerns ungdomsförbund om hur han tycker att Svenska Naturskyddsföreningen hindrar miljöutvecklingen i Sverige. Han menar att SNF genom sin rätt att överklaga har försenat Botniabanan med flera år och därmed bidragit till stora utsläpp av koldioxid.
Vad Magnus "glömmer" att berätta är däremot anledningen till SNF:s överklagande. SNF är inte emot Botniabanan, enligt remissvaren på deras hemsida, utan menar att man bör "pröva en alternativ dragning av Botniabanan som inte påverkar det känsliga naturområdet vid Umedeltat."

Men, det är klart Magnus, just nu handlar ju miljödebatten i Sverige nästan uteslutande om klimatförändringar och klodioxidutsläpp, då är det ju inte alls lika intressant att ta hänsyn till fiskebeståndet i Umeälven, eller?
Har du missat detta i din research eller bara valt att blunda för detta faktum för att din artikel ska bli mer kraftfull?

SNF ger tydligt ett alternativ till dragningen på sin hemsida:
"Vi vill därför återigen lyfta fram alternativet att dra Botniabanan söder om Umedeltat, och samtidigt förbinda de två stora orterna Obbola och Holmsund med Umeå. Vi kallar detta alternativ för Obbola-Holmsund. En sådan dragning uppfyller bättre än något annat alternativ regeringens två krav, samtidigt som Natura 2000 området Umeälvens delta helt skonas."

Detta bortser Magnus dock helt ifrån och stämplar istället den svenska miljörörelsen som "i spetsen har sällat sig till vänstersidan i svensk politik. Deras lösning på miljöproblemen är minskad tillväxt, handel och därmed levnadsstandard."
Här är det alltså inte fråga om miljö, utan ideologikritik.

Att lösningen på världens problem inte bara kan innehålla nya innovationer utan också en sänkt "levnadsstandard" som begränsar vår konsumtion, vill inte Magnus se över huvud taget.

Nej du Magnus, vidga dina vyer säger jag bara.

//Evelina

Fler tecken på manlig dominans

Nu har jag grävt runt bland sparade tidningar och urklipp och äntligen hittat det jag sökte när jag skrev om Vita Män Med Makt. Miljötidningen, som ges ut av Miljöförbundet Jordens Vänner, hade ett temanummer i början av året som just handlade om genusfrågan i miljödebatten. Bland annat redovisar de vilka 15 personer som uttalar sig oftast i media när det gäller miljöfrågor. Alla 15 på listan är män.

Stefan Edman. En man som får komma till tals.

Just eftersom det är bevisat att kvinnor bryr sig mer om miljön än män är detta givetvis helt fel. Men såklart, miljörörelsen är ju inte undantagen samhället i övrigt. Detta speglar bara de strukturella problemen. Och det är lika nedslående som att varje år läsa att det bara är knappt 20% kvinnor som blir professorer vid mitt egna universitet här i Lund...

Hela listan på personer som oftast kommer till tals i media när det gäller miljöfrågor:
  1. Stefan Edman, debattör
  2. Svante Axelsson, SNF
  3. Pär Holmgren, meteorolog
  4. Lennart Daléus, Greenpeace
  5. Christian Azar, professonr
  6. Erland Källén, professor
  7. Lars Kristoferson, fd generalsekreterare WWF
  8. Mikael Karlsson, ordförande SNF
  9. Per Kågeson, forskare
  10. Björn Gillberg, debattör
  11. Magnus Nilsson, expert SNF
  12. Claes Bernes, Naturvårdsverket
  13. Jonas Åkerman, forskare
  14. Bengt Kriström, professor
  15. Dennis Pamlin, expert WWF
Med tanke på deras svenskklingande namn är detta också ett utmärkt exempel på just VITA män med makt...
Nej, förändring tack! Här på Klimatgalen är dock statistiken den motsatta.

//Evelina, up-and-coming i miljödebatten

Räkfritt samhälle

Räkfritt på krogen nu! Mangroveskogar huggs ner för att jätteräkor, tigerräkor och scampi kunna odlas upp i dammar.
Men skogen blir träsk av räkodlingen och efter en liten tid så är marken inget värd och förstörd av alla kemikalier som använts för att föda upp räkorna.
Idag finns det 100 000 hektar övergivna räkodlingar runt om i världen, enligt Svenska naturskyddsföreningen. Det är inte hållbart eller gångbart varken för fattiga familjer i tropikerna som får sin skog förstörd för en struntsumma, eller för naturen.
Kräv räkfritt på krogen! Eller ät pytteräkor!

image44
Räka från Hunnebostrand, lite bättre än från Mangrove i alla fall.

//Karin (som faktiskt ibland kallas räkan. Dock inte jätteräkan)

 

 


Ekosexuell - det naturliga valet

Först kom metrosexuell. Kanske hade det någonting med tunnelbana att göra - jag förstod aldrig riktig det där.
Sedan kom retrosexuell. Oklart där med. Men nu är det ekosexuell som gäller! Klimathotet ger oss i och med detta uttryck chans att träffa en parter att sopsortera med, tanka biogas på macken och göra naturliga grejor med. Massvis med dejtingsajter har startat på temat, som Earth wise singles (ewsingles.com) och Green singles (greensigles.com).Så ut och träffa stora gröna kärleken!

image43
Riktiga love birds.

Hörde på Ekot (www.sr.se/ekot) imorse att Kina gått om USA i koldioxidutsläpp. Oj, kände jag bara. Men inte kan vi neka dem den livsstil som vi har? Eller är vi tvunga samtidigt som vi själva trappar ner?

// Karin

Miljöbovar i miniformat

Såg på tv-reklamen igår att Proviva har en kampanj med sina "Shot", vilket är fruktjuice i miniförpackningar tänkta att dricka varje morgon. Även Arla och Knorr säljer liknande produkter, då under namnen "God Morgon Shot" och "Vie".


         Mini-miljöbovar.

Dessa produkter har ett literpris på ca 90kr/litern, dvs. upp till tre gånger så dyrt som att köpa enlitersförpackningar av samma märke, enligt www.netextra.se. Dricker man en om dagen (som jag antar att företagen vill att vi ska göra), kostar det konsumenten ca 2555kr per år.

Dessutom är de också omiljövänliga i sina små portionsförpackningar i plast, ofta med en kartong runt. För inte är det väl många av de stressade människor som konsumerar dessa som står och diskar ur de små behållarna för att återvinna dem? Produkterna är ju tänkta till stressade (storstadsbor?) som inte ens har tid att hälla upp lite juice i ett glas.

Ett fräckt marknadsföringsknep som används för att tjäna mycket pengar på likvärdiga produkter i mindre förpackningar, samtidigt som miljön blir lidande.
Detta dissar vi, ellerhur?

2555 kr räcker till en vecka på Kanarieöarna eller i Grekland, och all plast du sparat in på att inte "shotta" gör att du knappt behöver tänka på att flygresan blir en belastning för miljön. Dessutom är det nog många gånger bättre för magen och kroppen att koppla av på semester än att dricka shots.

//Evelina

Märkesdjungel

DN skriver idag att arbetet med den nya klimatmärkningen av livsmedel går framåt och att frukt och grönt blir först ut. Visst är det bra att väga in dessa aspekter i konsumtionen, men hur ska vi välja och prioritera? Bättre vore att omarbeta KRAV-märkningen att även innefatta detta, vilket jag kan tycka är konstigt att det inte redan gör. I första rundan blir det dock så, enligt DN, att endast redan KRAV-märkta produkter kommer att få ytterligare en märkning.

            Vilken märkning är bäst?

Redan i dagsläget finns problem hur man ska värdera olika märkningar. Det finns exempelvis kaffe som är Rättvisemärkt, men inte KRAV-märkt och tvärt om. Arbetarnas löner och välstånd vägs mot miljöaspekten. Hur ska man då välja som konsument? Drar man då in ytterligare en märkning skapar det bara förvirring. Hur ska man exempelvis kunna välja mellan ett konventionellt odlat äpple, som besprutats med gifter men transporterats miljövänligt, och ett KRAV-märkt äpple som fraktats lastbil från Frankrike?

Nej, det är roligt att arbetet går framåt, men jag tycker det hastas för mycket efter påtryck för konsumenterna. Jag vill gärna handla så miljövänligt som möjligt och har redan vant in mig med KRAV-märkningen och jag skulle ändå säga att jag var en väldigt medveten matkonsument. Bättre då att arbeta med klimatkriterierna i KRAV i tysthet och fokusera på att marknadsföra KRAV-produkter mer generellt.

//Evelina

Alternativ nu

Vill bara tipsa om sidan www.alternativ.nu, som är ett forum för "småskalig odling och djurhållning, ekologiskt byggande och hantverk". Folk delar med sig av sina tips för hönsgården, om biodling och alternativ ekonomi. Och så kan man titta på, och drömma om, annonserna till kollektivboenden runt om i landet.

Även om de egna hönorna och biodlingen finns långt utom räckhåll i en studentlägenhet mitt i Lund är det spännande att läsa om alla som tagit steget närmare en hällbar livsstil på landet. Lite lantlig romantik som avbrott till studierna...

image31

Livet på landet. Avlägset och outforskat för den infödde stockholmaren...


//Evelina, tyvärr än så länge alltför inbiten stadsbo

Vita Män Med Makt

image30

Dagens ledare i DN illustreras med en bild som ypperligt visar Vita Män Med Makt. G7-ländernas ledare samlas med representanter från IMF och Världsbanken och enda medverkande kvinnan är IMF:s direktör Dominique Strauss-Kahn.

Vad många inte tänker på är att denna koncentration av män från rika västländer är ett hot mot världens arbete för en bättre miljö. Män är mer miljöovänliga än kvinnor, samtidigt som kvinnor är mer villiga att arbeta för att hindra miljöförstöringen. Svenska Dagbladet skrev i januari att män belastar miljön hårdare eftersom de har en högre energiförbrukning. Trots detta är 84% av kvinnorna villiga att arbeta för en bättre miljö, medans bara 67% av männen tyckte att detta var en viktig fråga.

I Sverige är det bara 17% av energibolagens styrelseledamöter som är kvinnor. Detta påverkar såklart företagens utveckling och satsning på alternativa engerikällor då det är tydligt att män och kvinnor prioriterar olika i miljöfrågan.

En annan viktig aspekt i sammanhanget är också att kvinnorna är de som råkar mest illa ut av klimatförändringarna som män i största utsträckning bidrar till. Världens klimatförändringar drabbar till stor del den fattiga befolkningen i utvecklingsländer i form av översvämningar,stormar osv. Organisationen Action Aid skriver att merparten av denna grupp fattiga utgörs av kvinnor, då kvinnor i alla världens länder tjänar mindre än män och har sämre rättigheter.

Dags att inse alltså att miljö- och klimatfrågan också, som så mycket annat, har en genusaspekt att ta hänsyn till. Jag är övertygad om att fler kvinnor på ledande poster runt om i världen skulle leda till nya perspektiv att se frågor i som är viktiga för framtiden. Och det gäller såklart inte bara miljöfrågan, även om det är den som ligger mig närmast.

//Evelina

Jordgubbsfaran

Bland annat DN skrev igår om Lars Jacobsen som skördar årets första svenska jordgubbar. För att lyckas med denna bedrift har han "höjt värmen i växthuset". Nu säljer han de eftertraktade små gubbarna till handlare i Stockholm för 115 kr lådan. Grattis Lars! Hoppas att det mycket höga kilopriset på gubbarna täcker upp den extra energikostnaden för uppvärmningen. Och grattis världen om Lars också har använt sig av förnyelsebar energi vid denna uppvärmning. Har han INTE gjort det är de små gubbarna riktiga klimatbovar. Inget att fridfullt mumsa på till kvälles tv-underhållning där inte.
Går det inte lite väl långt denna hets? Varför måste Lars kämpa med en sån här sak? Varför kan vi inte klimatbanta som Karin skrev om och istället äta fjolårets frysta bär några månader till?
Så blir ju dessutom njutningen så mycket högre när den väl kommer. För visst slår ju solvarma jordgubbar vid stranden i juli lite högre än bleka växthusdito i april? Om inte annat så borde ju det höga priset ha en sur bismak.
Nej, detta är ingenting för Klimatgalen, som gladeligen äter frysta hallon ett tag till i väntan på äkta vara.

image29
Äkta vara.


//Evelina

Gå ner flera ton!

Ok. Beach 2008 närmar sig. Och ja - det är dags. Jag tänkte börja banta. Klimatbanta. En medelsvensson släpper ut cirka 10 ton växthusgaser per år bara genom att leva. För att växthuseffekten ska säga hej och tack borde varje världsmedborgare släppa ut max 1,6 ton koldioxid, enligt FN:s klimatpanel.

 

Så därför: en klimatdiet.

Häng på och följ listan nedan!

 

Ätbart:

Pasta, potatis och gryn släpper ut lite koldioxid

Egenfångad strömming

Kyckling är effektiv foderomvandlare

Vilt är back to basic

Ägg släpper ut lite metangas och är en klimatbillig proteinkälla

Frilansodlat - se till att det är säsongsanpassat

Rotfrukter

Frysta grönsaker och bär (fryses ned när det är säsong)

Närodlad frukt - äpplen äpplen och äpplen får det bli!

 

 

Glöm det:

Ris är en riktig klimatbov, släpper ut metan och kräver tusentals liter vatten

Nötkött är nono. Föds upp på kraftfoder som flyger långt på fossila bränslen.

Torsk, räkor: fångas med stora båtas som går på olja.

Odlad lax föds upp på fiskmjöl där fisken måste fångas, torkas och malas för att ges till laxen. Klimatdyrt.

Ost. Det går att få 10 liter mjölk på ett kilo ost. Välj hellre färskost.

Växthusgrönsaker. Växthus ger stora koldioxidutsläpp.

Flygfraktad frukt är döden. Satsa o så fall på frukter som fraktats med båt.

 

Tips:

Försök äta efter säsong.

Välj eko

Välj frysta jordgubbar på vintern

Släng inte maten, frys in och spar

Välj svensktillverkade varor i så stor utsträckning det är möjligt

 

Trist:

Sushi är rena klimatdöden. Odlad lax och farligt ris. Vi får käka wasabi och sörja...

 

image23

 

Men jag lovar att lägga upp lite naturmedvetna menyer inom kort

 

//en blivande klimatsmalis


Save the torsk

Mer torskfixering här i bloggen:
Fiskeriverket skriver idag att ryckfiske på torsk i Öresund ska förbjudas, något som också Aftonbladet uppmärksammar. Problemet är dock att regleringen av fisket i Öresund måste synkroniseras med danskarnas regler, vilket inte är aktuellt ännu. Därför kommer endast svenskar att röras av förbudet, men det är ändå ett steg i rätt riktning som förhoppningsvis leder till ett totalförbud i framtiden.

Uppdrag Granskning fortsätter därmed att påverka och skapa opinion i Sverige och vi väntar med spänning på när förbudet införs. För det är väl inte bara ett medietrick i opinionens vindar, Fiskeriverket?

//Evelina

Den fule fisken

Torsken har det inte lätt, har vi kunnat konstatera flera gånger. Det senaste tecknet är Uppdrag Gransknings program om sk. "Bulefiske" i Öresund, där lekande torsk rycks upp med krokar eftersom den inte nappar självmant. Fisk i allmänhet är mycket mer utsatt än andra djur, och i många avseenden tror jag att det beror på att den inte syns på samma sätt som andra djur. Detta gäller också miljön i havet mer generellt, dvs. döda bottnar, övergödning och förstörda korallrev mm. SKulle dessa naturområden befinna sig på land, där människor såg dem dagligen, skulle detta stoppas långt tidigare. Totalförstörd skog i hela Smålands landskap på grund av konstanta giftutsläpp från angränsande industrier skulle väcka ramaskri, det kan vi vara överens om.

Men havet väcker inte lika stor oro, och fiskarna är oftast fula och ocharmiga. Inga ögonfransar har de och inga svansar heller. Man kan ju inte ens klappa dem! Med den inställningen människor har till fisken är det inte så konstigt att "Bulefiske" fortfarande är tillåtet och att vuxna män står på båtar i Öresund dagarna i ända och klubbar ihjäl torskhonor fullproppade med rom.

image16 Säl. Finare än fisken?

Fisken ska givetvis skyddas och omfattas av samma jakt- och etikregler som alla andra djur. När säljakten blev aktuell och små kutar med stora söta ögon klubbades ihjäl på 80-talet ledde det till ett ramaskri som bland annat resulterade i att Miljöpartiet kom in i Riksdagen 1988.
När ska vi på samma sätt försvara våra fiskar och andra havslevande djur? Jag ser fram emot den stora fiskdemonstrationen. Jag kommer stå först i barrikaderna.

image15 Torsk. Ett gulligt djur.

//Evelina, fiskälskare.

Shoppingtips

Vad nu? Shoppingtips i Klimatgalenbloggen? Har de blivit helt galna? Nej, inte då. Inte mer än vanligt. Här kommer en bild på mitt allra bästa shoppingtips:

image14

En bärkasse i tyg från kooperationen. Den e snygg, hållbar, hantagen skär inte in i handen och den är miljövänlig. Köper du två plastpåsar i veckan kostar det dig ca 150 kr per år. Denna kasse kostar en tiondel. För 15 pix blir den din. Du kan köpa prinsessbakelser för resten av pengarna, eller vad du nu vill. Inte minst blir miljön glad. Soporna slänger du i avfallspåsar (som finns att köpa i alla mataffärer). De är gjorda av en tunnare plast, vilket blir mer resurssnålt, samtidigt som de bara kostar runt 20 öre styck.
Wow, tygpåse rules!

//Evelina

Kungen är lömsk...

King Edward är enligt Svenska Naturskyddsföreningen "Kung Farlig". Det är den potatis som besprutas mest. Men överlag är faktiskt potatisen den gröda som svenska bönder giftbesprutar hårdast. 
Förutom att dammar och jord infekteras av giftet man sprutar på potatisen så kan vi människor få mysko symptom som trötthet och huvuvärk. 
Så, yes, då vet ni vad som gäller: i fortsättningen står bara ekopotatis på menyn. 
Skal för det! 


/Karin



Djur har också människors känslor

Ja. Jag vet att det här inte har med klimatgalenskap att göra. Bara ren och skär galenskap. 

Imorgon,9 april, röstar våra folkvalda i frågan huruvida det ska bli förbjudet att ha sex med djur. Enligt Djurens rätt kommer inte en enda av riksdagsledamöterna säga nej till sexuella övergrepp på djur. Miljö- och jordbruksutskott har nämligen ställt sig bakom att rata kravet på förbud.

Så här skriver Djurens rätt på hemsidan: 
 "I Sverige är det tillåtet att utnyttja djur sexuellt. Så länge som man inte utsätter djur för otillbörligt lidande. Men regelbundet ställs det krav på att det ska införas ett förbud mot sexuella övergrepp på djur. Djurens Rätt har länge arbetat för att djur inte ska ses som sexuella objekt."

I andra EU-länder som Belgien och Storbritannien så har man redan infört förbud mot sexuella övergrepp på djur.I  Norge är man på G. Sexuella perversioner är så mysko. Sex med en tax. Hur kul kan det vara? Jag säger som ugglan i fablernas värld: Djur har också människors känslor. 

//Karin

PS: I dag har jag träffat världens minsta häst. Den vägde tre kilo och var stor som en katt. DS

Torsk - ett tecken i tiden

Inte sedan Isabella Lövins bok "Tyst Hav" kom ut i höstas och sedan författaren tilldelats Stora Journalistpriset har väl torsken figurerat så flitigt i medierna som nu. Torsken har helt enkelt blivit mediernas nya älskling.
image10 Bild från Adlibris.com

DN:s ledarsida handlar idag om den havererade fiskepolitiken och om den endaste (!) ynka torsk som drogs upp vid Fiskeriverkets senaste provfiskning. Även Uppdrag Granskning har följt med i trenden och sänder imorgon ett program om torsken.Problemet är bara att detta på inget sätt är ett nytt fenomen. Inte ens i medierna. Min väns pappa Peter Löfgren gjorde exempelvis filmen "Den sista torsken", som sändes i Dokument Inifrån redan år 2001. En film som jag för övrigt bett SVT om att sända i repris. Även DN har tidigare skrivit om forskare som slagit larm utan att någon bryr sig (vilket för övrigt ofta är fallet, vad frågan än tycks handla om).

Därför kan jag inte låta bli att känna mig väldigt arg, bitter och upprörd (som inte alls är speciellt roligt), då den svenska kvoten för torsk än idag ligger på 673 ton. Den lilla, lilla torsken som fastnade i Fiskeriverkets provfiskning kan därmed räkna med att förlora en och en annan släktning till. Problemet som jag ser det verkar uppenbarligen vara att Fiskeriverket sitter på två stolar. Man kan inte både föra talan från fiskarna (som inte vill förlora jobben) och forskarna (som inte vill förlora torsken). Resultatet blir då att forskarna rekommenderar att man fiskar upp 0 kg torsk, medan Fiskeriverket beslutar om 673 ton. Jag förstår mycket väl fiskarna som är måna om jobben, men de har liksom ett alternativ som torsken inte har.

Nej, i detta fall kan man tydligen inte lita på statliga myndigheter och verk. Man får vara individuell aktivist istället. Återvinn era gamla kokböcker med recept på kokt torsk med äggsås och laga en kryddig couscous med haloumiost. Eller i alla fall äggsås med en fisk det finns gott om, exempelvis sill. Kolla in Världsnaturfondens fisklista så kan man vara säker på att inte göra fel. Den finns här.
Våga vägra torsk! (Kanske en bra paroll inför första maj?)

image12
Torsk. Kanske fortfarande vid liv.

// Evelina

Världens vackraste stad finns inte mer

Söder om Rom låg världens vackraste stad. Med Magnoliaträd, citronlundar, pasta aldente och havet. I mitt Napoli fanns passion, matglädje, ilska - allt tryggt vilandes i Vesuvius skugga. 
Men mitt Neapel finns inte mer. Nu översvämmas gator och torg av sopor - en effekt av maffian som har ett starkt fäste i Campaniaregionen.
Neapels borgmästare Rosa Russo Jervolino är förtvivlad.
? Vi har 3000 ton sopor på gatorna och ingen lösning i sikte. Jag hoppas att vi kan överleva sommaren, säger hon till tidningen Il Mattino.
Buffelmozzarellan - Neapels signum - kan nu förbjudas i Europa, som direkteffekt av sopkrisen. Italienska myndigheter har upptäckt höga halter av det cancerframkallande ämnet dioxiner i osten. 
Sopor i värme frigör dioxiner, förstör miljön, motverkar sopsortering och förgiftar ny mat med farliga ämnen. Maffian bakom lås och bom tycker jag, och låt dem betala för gammal och cancerogen ost. 

//Karin

 

 



Vad sägs om lite törstsläckande köttvatten?

image9
På tal om proteinstinna dieter har jag hittat denna sida på Internet - detta världsomspännande kommunikationsforum där man tydligen kan finna allt och lite till. Här är det tal om läsk med smak av diverse olika köttsorter. Vad sägs om en Fish'n Chips-läsk efter träningen? Eller kanske en Texas BBQ-dito i soffan framför tv'n? Man kan undra vad det är för konsistens? Är köttvatten som buljong med flytande bitar av tuggmotstånd, eller kanske lite mer som en biff-smoothie? Tydligen är alla smaker bra smaker i västvärldens överflöd av mat. Det allra läskigaste är att det verkar vara ett skämt, men eftersom jag vet att världen på många sätt är sjuk kan det vara fullkomligt på allvar.

// Evelina

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Den moderna tidens domedagsfilm

Den nya tidens domedagsfilmer är inte som tidigare. Will Smith är inte längre nödvänding som världsräddare (även fast han alldeles nyligen gjorde ännu en insats i "I Am Legend"). I den moderna tidens domedagsfilm är det experterna som regererar. De varnar oss om jordens undergång, där inga människor längre har en naturlig plats. Med sin seriösa framtoning inger de hopp om förbättring, om vi bara tar till oss deras budskap.
Dock inbegriper den moderna domedagsfilmen fortfarande kända skådespelare.

Jag ägnade söndagskvällen åt "11th hour", Leonardo DiCaprios inlägg i klimatdebatten. Filmen inleds med det mycket smarta uttalandet "Vi försöker rädda klimatet, men klimatet behöver inte räddas. Klimatet kommer att överleva. Det är vi som måste räddas". Tyvärr var resten ingen höjdare, då jag upplevde den som hopping och osammanhängande. En mängd experter, politiker och pastorer (!) talade allvarligt om klimatfrågan varvade med klipp från motorvägar, nedskräpade skogar och förorenade hav.

image8 Leonardo DiCaprio för ganska många år sedan. Foto från NetStoreUSA.com

Al Gores film gillade jag inte heller. En obekväm sanning är en PowerPointpresentation i filmformat, som är alldeles för anpassad för den amerikanska marknaden där man fortfarande lever under George W Bush devis att "den amerikanska livsstilen inte är förhandlingsbar".

Vill man se en riktigt bra film om miljö, klimat, mat och konsumtion ska man antingen se Erik Gandinis "Surplus: Terrorized Into Being Consumers" från 2003, eller "We feed the world" av Erwin Wagenhofer som kom 2005. "Surplus", som trots namnet är en svensk film, behandlar konsumtionshets och globalisering på ett imponerande sätt där han verkligen använder filmens alla uttryckssätt och beröringspunkter.

image6

"We feed the world" är en mycket mer konventionell dokumentär, än dock fortfarande mycket sevärd. Wagenhofer redogör för världens mat och den otroliga ojämlikhet som präglar var denna mat finns. Filmen inleds till exempel med ett klipp från Wien, där det varje dag slängs lika mycket bröd som skulle räcka till att försörja Österrikes näst största stad Graz under samma tid. Det kallar jag domedagsfilm.

image7

Båda filmerna finns på en nerladdningssida nära dig (har jag hört) eller att köpa på DVD.

//Evelina

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Den mångsidiga, men ibland lömska, potatisen

Jag håller helt och fullt med Karin om att potatisen bör finnas på tallriken istället för biff och andra djurdelar. Morötter är också ett tips. Oranga och fina som lyser upp lite. Dock har Alströmers lilla knöl en mörk baksida, då potatisen är Sveriges mest besprutade gröda, enligt bland andra Tv4 och Ica Kuriren, och besprutas som ofta som var sjunde dag.

Därför ska man om man har möjlighet köpa ekologisk potatis, som inte får besprutas med kemiska bekämpningsmedel. Så blir också humlorna och de andra insekterna glada. Och jag också.

image5

Potatis. Huruvida dessa exemplar är ekologiska eller ej vet vi dock inte.

//Evelina

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Spenatdal med basmati

Hinner inte laga mat? Det här fixar du på en halvtimme.Evelina, och alla andra, prova på momangen!

För två hungriga:

2 dl röda linser
en liten gul lök
en centimeter färsk ingefära
en klyfta vitlök
några dustar gurkmeja
skalet från en liten citron
200 gram tinad bladspenat
en burk kokosmjölk

Koka linserna med 4 decilter vatten och en nya salt i cirkus en kvart, så att det blir en gröt av linserna. Fräs vitlök, ingefära och spenat. Dusta på gurkmejan och riv citronen i linsröran. Häll i kokosmjölk och spenatfräs i linsjoxet. Blanda och låt det värmas - men koka inte.
Under tiden har du såklart kokat basmatiris - cirka 4 dl till två personer. Hacka över lite nötter på riset (men inte du Evelina - då kan du dö. Det vill inte jag!) och servera med yougurt, lite isbergssalld och ett glatt humör. Eller så.

Ät gott
//Karin

Ställer din diet till förtret?

Jag kan bli så förfärligt trött på alla dieter. De sabbar kroppen på lång sikt (tänk er en härlig GI-artär som kloggat igen av alla härdade fetter) och bantarna som tror att de äger jord, land och rike.
Att bara käka kött i år och dar och till alla mål är inte bra för någon. Att banta när stora massor svälter är befängt. Men att tokproteinbanta är sjukt.
Det krävs 100 000 liter vatten för att producera ett kilo ko. Att odla ett kilo sojabönor
kräver 2000 liter vatten. Den fattiga bonden väljer spannmål. Den vite mannen väljer bort "det vita giftet."
Seriöst. Potatishatet måste bort..Potatisen är ju räddaren i hungerssverige, rik på järn och snygg som attan.
Tips: skippa proteindieten och rädda jorden lite grann. Är du tjockis så kan du
a) var glad (du slipper frysa och kan sitta på hårda stolar utan kudde - bra grejor)
b) Äta mindre och vara glad
c)Ha en potatis-demonstration i ditt närområde. Skandera Heja potatisen och du får både motion och vänner som delar ditt intresse.

//Karin ( som en gång bott på studenthemmet Potatisen. She loved it.)image3








Läs även andra bloggares åsikter om hälsa, klimat, miljö

Alla får påsar


Ibland blir jag alldeles modfälld, nollställd och slokaxlad. För  - vad ska vi hitta på med klimatet? Vad spelar det för roll om jag är sopsorterar ekomaten, cyklar till jobbet och secondhandlar för fullt?
Vad spelar det för roll! Ett nytt kolkraftverk startar var femte dag i världen, flyget är billigaste alternativet och vi har en regering som inte erkände klimathotet för ett år sedan.
Men så blir jag ändå lite glad när jag tänker på Bangladesh. Japp, Bangladesh är stjärnan på min svarta klimatkarta. De skippar plastpåsarna, det är till och med förbjudet i landet. Bangladesh har kommit längre än vi, trots att de har fullt upp med naturkatastrofer (helt tack vare oss i  den Rika världen).

image2

Heja Bangladesh!

Och hej från Karin

Det underliga fenomenet Köpstopp

Läser just nu Giséla Lindes inspirerande bok "Lev enklare", där bland annat fenomenet köpstopp tas upp.

Av nyfikenhet har jag därför läst en massa bloggar i kategorin, där bland annat Anki och Jonas verkar. Det intressanta är att många verkar göra med köpstopp som med måndagarnas bantningsstart. Det vill säga man går in sjukt hårt, i likhet med självspäkning ska man inte unna sig någonting och man ska börja jogga 1 mil om dagen...
Många av dessa köpstoppare unnar sig således inte ens en kaffe med kompisarna på stan, än mindre bio eller restaurangbesök, utan är helt utelämnade till ensamma skogspromenader (som för den delen inte alls låter som någonting dåligt). Det jag är kritisk emot är varför inte detta "nya liv" implementeras bättre i köpstopparnas vardag, utan ses som någonting ytterst udda som ska ske under en begränsad tid (vilket väldigt ofta tycks innebära ett år). Jag själv har inget köpstopp, men shoppar inte bara för det. De affärer jag besöker ofta är den lokala grönsakshandlaren, närmaste Konsumbutiken och Systembolaget. Andra butiker kanske jag går in i en gång i månaden eller mer sällan.

För att världen ska bli mer hållbar krävs att människor ändrar sin livsstil för alltid, och inte ett prestationsfyllt år. Dock tror jag i och för sig att dessa människor får sig en tankeställare, och förjoppningsvis inte börjar nästkommande år med hejdlös shopping igen...
Det jag vill få fram är därmed att köpstopp är bra, men varför inte unna sig en kaffe med sin vän om det nu är det man vill? Dessutom bidrar det till att caféägaren inte i längden blir arbetslös. Bio är ju också en vara som inte sliter på naturresurser som exempelvis kläder av halvkass kvalité, utan filmen görs ju en gång och kan sen ses av all världens människor.
Så - klart att ni ska ha köpstopp, men var snälla mot er själva! Inget köpstopp håller i längden om utövaren känner att den gör uppoffringar som innebär en stor begränsning i deras liv.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

// Evelina

"Konflikter i klimatförändringens spår"

Hela gårdagen och idag har jag suttit med hemtenta i kursen "Konflikt och samverkan i internationell politik". Jag inriktar mig på miljöpolitik, och har därför kommit över Sidas rapport "Konflikter i klimatförändringens spår", som jag verkligen kan rekommendera. Klimatförändringen drabbar som kanske alla redan vet de fattigaste länderna värst, och enligt denna rapport är det 46 länder i världen där krig till följd av klimatförändringar ses som ett direkt hot. Det är ingen vidare uppmuntrande läsning, men ändock så viktig då det indirekt påverkar även oss i form av ökande flyktningströmmar och behov av bistånd.

Finns att läsa här: http://www.sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=118&a=36114

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

//Evelina

Klimatkompensering ett sätt för företagen att slippa bry sig

DN skriver att klimatkompenseringen för exempelvis flygrafik är ett fiasko då få är villiga att betala extra för sin flygresa. Jag tycker inte alls att det är speciellt konstigt, och skulle aldrig välja att klimatkompensera själv. När jag köper en vara eller tjänst av ett företag borde jag redan utan att betala extra vara trygg i att företaget åtgärdar de problem de själva ställer till med. Allt för mycket i klimatdebatten handlar om att individen ska ta sitt ansvar, men med alla rön och råd som dyker upp är det inte lätt att veta vad man ska tro. Lättare vore då helt klart att varje företag bakar in dessa "extra avgifter" i priset från början och tar sitt ansvar för en hållbar värld. Det ska inte ligga på mitt eget samvete som konsument, jag är redan klimatgalen som det är...
// Evelina

Ny blogg

Vi som skriver denna blogg diskuterade bloggfenomenet i Sverige och kom fram till att fokus ligger alldeles för mycket på mode och konsumtion. Vi vill ha en annan dimension än shopping och ha-begär. Denna blogg kommer att inrikta sig på miljö och klimat. Vi kommer att skriva om nya rön, miljöpolitik, ekologisk livsstil och -mat. Vi kommer att skriva om saker vi tycker är bra, idiotiska, obegripliga och glädjande.
Vi som skriver är en journalist i Stockholm och en statsvetenskapstudent i Lund. Tillsammans hoppas vi att kunna inspirera, tipsa och intressera er för det ämne som vi själva brinner väldigt mycket för.
Välkommen till vår blogg.

RSS 2.0