Lunchmat istället för sopberg

Ica Tuna i Lund har en anställd kock som lagar lunchmat på varor som håller på att bli dåliga, rapporterar bland annat Sydsvenskan. Istället för att slänga grönsaker och andra varor som blivit lite fula, förpackningar som gått sönder och varor som håller på att gå ut, så går Ingrid Bergenstråhle igenom butiken varje dag och lagar lunchmat av varorna i butikens kök. De resterande ingredienser som behövs kompletterar hon med från butikens vanliga sortiment, men 80 % av ingredienserna består av produkter som annars skulle slängas. Maten blir till ca 300 rätter dagligen, som säljs i butiken.

Ett fantastiskt initiativ för att ta vara på det enorma svinnet i svenska affärer. Vi svenskar vägrar ju att köpa prickiga bananer och gårdagens bröd. På Ica Tuna kommer maten till användning, och i en gryta kan man inte se att paprikan var en aning skrumpen och skrynklig innan den tillagades. Fler handlare borde göra som dem, istället för att mala sönder fullt ätbar mat i containrar.

/Evelina


Kommentarer
Postat av: Johan C

Jag jobbade i en fiskbutik för 15 år sedan. Vi hade tre ben att stå på; fiskförsäljningen, catering och restaurangen. Benen stöttade varandra, var buffert och skapade volym. Svinnet var väldigt litet (utöver fiskrens). Det var helt av ekonomiska skäl, men nu ser jag även klimatnyttan av detta. Kul!

2009-05-28 @ 14:01:57
URL: http://ekotank.blogspot.com
Postat av: nstråhle

kul att ni gillar det jag gör mvh ingrid

2009-07-31 @ 21:49:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0