Lokal nivå, global effekt

Som upptakt till FN:s klimatmöte i Köpenhamn anordnas Local Government Climate Change Leadership Summit i Köpenhamn med start imorgon. Det är ett möte för våra företrädare på lokal och regional nivå, som är väldigt viktiga för att knäcka klimatnöten. Eftersom det är våra lokalpolitiker som har störst inflytande över vår vardag, borde detta arrangemang verkligen uppmärksammas. Exempelvis kommer det att bli kommuner och landsting som ser till att kraven på sänkta koldioxidutsläpp verkställs i Sverige, genom exempelvis anpassning av kollektivtrafik och avfallshantering som ju är kommunernas ansvar.

Detta innebär att det är de folkvalda politikerna i ditt stadshus som har enormt stor makt och inflytande i miljöfrågan. Vad miljöminister Andreas Carlgren säger spelar såklart roll sett till visioner och mål, men jag vill påstå att de lokala politikerna har ett ännu större ansvar i praktiken för att målen uppfylls. Så, om du vill hålla dig uppdaterad på vad som görs för miljön i ditt närområde så är det dags att kolla upp din lokala miljöförvaltning och börja skriva e-post till dina hemmapolitiker.

Många kommuner och städer i världen (däribland de svenska Göteborg, Linköping, Malmö, Örebro, Stockholm och Växjö) har redan skrivit under det såkallade Borgmästaravtalet, som är EU-kommissionens "kontrakt" som städer och kommuner skriver på för att frivilligt sänka sina utsläpp. Detta är ett bra initiativ, men kan riskera att bara bli en papperstiger om det bara är en underskrift som behövs. Så nu är det dags att du frågar din kommun varför de inte har skrivit under avtalet, och har de det kan du fråga vad de gjort för att uppnå målen.

Kom ihåg:
När man skickar brev till sina politiker räcker det ofta med att bara ett par personer hör av sig för att det ska uppfattas som en folkstorm!

/Evelina

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0