Vita Män Med Makt

image30

Dagens ledare i DN illustreras med en bild som ypperligt visar Vita Män Med Makt. G7-ländernas ledare samlas med representanter från IMF och Världsbanken och enda medverkande kvinnan är IMF:s direktör Dominique Strauss-Kahn.

Vad många inte tänker på är att denna koncentration av män från rika västländer är ett hot mot världens arbete för en bättre miljö. Män är mer miljöovänliga än kvinnor, samtidigt som kvinnor är mer villiga att arbeta för att hindra miljöförstöringen. Svenska Dagbladet skrev i januari att män belastar miljön hårdare eftersom de har en högre energiförbrukning. Trots detta är 84% av kvinnorna villiga att arbeta för en bättre miljö, medans bara 67% av männen tyckte att detta var en viktig fråga.

I Sverige är det bara 17% av energibolagens styrelseledamöter som är kvinnor. Detta påverkar såklart företagens utveckling och satsning på alternativa engerikällor då det är tydligt att män och kvinnor prioriterar olika i miljöfrågan.

En annan viktig aspekt i sammanhanget är också att kvinnorna är de som råkar mest illa ut av klimatförändringarna som män i största utsträckning bidrar till. Världens klimatförändringar drabbar till stor del den fattiga befolkningen i utvecklingsländer i form av översvämningar,stormar osv. Organisationen Action Aid skriver att merparten av denna grupp fattiga utgörs av kvinnor, då kvinnor i alla världens länder tjänar mindre än män och har sämre rättigheter.

Dags att inse alltså att miljö- och klimatfrågan också, som så mycket annat, har en genusaspekt att ta hänsyn till. Jag är övertygad om att fler kvinnor på ledande poster runt om i världen skulle leda till nya perspektiv att se frågor i som är viktiga för framtiden. Och det gäller såklart inte bara miljöfrågan, även om det är den som ligger mig närmast.

//Evelina

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0