Goda råd dyra
Jag är inte säker på att Bergström har rätt i sitt totala dissande av eko-odlingen. Det verkar finnas en falang på SLU som har bestämt sig för att eko är dåligt och sen gör vad de kan för att bevisa det.
Med tanke på att FN nyligen kommit med en rapport som menar att världen måste ställa om mot ett jordbruk som är mindre beroende av fossila bränslen så kan man ju fundera lite på SLU:s inställning.
http://www.chron.com/disp/story.mpl/world/5703957.html
Konventionellt jordbruk är mycket fossilbränsleberoende, inte minst p.g.a. konstgödslingen. Eko-jordbruk kan iofs också använda mycket fossila bränslen om man kör mycket med traktor etc.
Jag tror att vi på sikt måste ha ett mycket mer småskaligt jordbruk, där mycket kan göras för hand, utan motorer. Eller varför inte med hästar och oxar? Egentligen borde alla som har en trädgård eller nån annan liten markplätt odla så mycket mat de bara kan! Så blir vi alla mindre beroende av det storskaliga jordbruket. Och det blir mat över till dem som behöver.
Som konsument kan man välja att handla mat som åtminstone inte utsatt folk för hälsofara när det odlats och förädlats. Om grödor odlas där det passar bäst och jorden tas väl omhand med växelbruk och mångsidighet, räcker maten i det långa loppet till flera. Välj ekologiskt!
I en litteraturstuide som bygger på 293 andra studier visar forskare vid University of Michigan att ekologisk produktion kan försörja världen, även om befolkningen växer. Se abstract på http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract;jsessionid=C072F8B298F79DC1C5D944EBD7144CC2.tomcat1?fromPage=online&aid=1091304
En nyckelfaktor är att sprida kunskap om växtföljd och kvävefixerare. Men att utbilda bönder i syd är ju inte lika luckrativt som konstgödsel, bekämpningsmedel och GMO.
så fortsätt köpa eko, det är framtidens mat.