Regeringens agenda inom miljöområdet inför det svenska ordförandeskapet i EU

Miljödepartementet presenterade för en tid sedan vilka områden man vill arbeta mest med vad gäller miljöfrågor inför det svenska ordförandeskapet i EU. Klimat, Östersjön, biologisk mångfald och eko-effektiv ekonomi är de viktigaste frågorna enligt miljöminister Andreas Carlgren. Texten nedan kommer från miljödepartementets hemsida:

Klimatet

- Arbetet under slutskedet av förhandlingarna denna höst kommer att bli helt avgörande för om vi ska nå en ambitiös global överenskommelse vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december. EU måste stå fast vid sina höga mål och driva på för en uppgörelse som omfattar världens länder, men då krävs också att vi får med oss andra industrinationer i att göra jämförbara insatser för att minska utsläppen, säger Andreas Carlgren.


Östersjön

- Vi vill se att Östersjön utpekas som område för ett pilotprojekt inom EU och att detta blir en bärande del i den Östersjöstrategi som EU-kommissionen lägger fram i juni. Östersjön ska vara ett exempel för hela unionen i hur utvecklingen kan vändas i ett förgiftat hav, och på hur finansiering, jordbruksinsatser och fiskepolitik samordnas för att skapa en bättre miljö. Jag har fått bred uppslutning för detta arbete bland mina miljöministerkollegor i EU, säger Andreas Carlgren.


Biologisk mångfald

- Vi ska lyfta fram ekosystemens centrala roll för den framtida samhällsutvecklingen och förbereda EU inför antagandet av ett nytt långsiktigt mål för biologisk mångfald på global nivå 2010. Det behövs också en internationell plattform för forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Jag vill även se en större bredd i EU:s arbete när det gäller klimatförändringarnas påverkan för den biologiska mångfalden. Ett nyckeltillfälle att diskutera detta blir ett högnivåmöte om naturskydd i Strömstad 7-9 september då vi också inviger Sveriges första marina nationalpark i Kosterhavet, säger Andreas Carlgren.


Eko-effektiv ekonomi

- Klimatutmaningen kan förenas med insatser för att stärka ekonomin och konkurrenskraften. Vi vill lyfta EU:s möjligheter för jobb och tillväxt genom satsningar på energieffektivitet, förnybara resurser och återvinning. Det blir huvudtemat för energi- och miljöministrarnas informella möte i Åre i juli och ska även prägla agendan för det informella rådsmötet för konkurrensfrågor i Umeå i oktober, säger Andreas Carlgren.


Man måste dock komma ihåg att det inte är upp till Sverige att sätta dagordningen vid ordförandeskapet, utan uppgiften är att leda förhandlingarna och kompromisserna rätt - något som såklart påverkar vilket resultat vi kan förvänta oss inom dessa områden. Självklart så påverkar också tjeckiens situation oss, som nuvarande ordförandeland eftersom Sverige kommer att få "ärva" en del frågor av dem.

Annars tycker jag att fokusfrågorna är bra utvalda, dock kunde målen inför Köpenhamnsmötet gärna vara än med ambitiösa från EU:s sida, men som sagt - det kommer ju i slutändan handla om förhandlingar och åter förhandlingar och där är det ju kanske framför allt USA som bör bearbetas till det bättre...

/Evelina


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0