Fula fiskar

Visst kan EU göra stor nytta gemensamt inom miljöområdet, men ibland krockar ekonomiska intressen med miljöintressen, som i EU:s fiskeripolitik, som i dagarna får kritik i en ny rapport från Naturskyddsföreningen. I DN debatt

 igår kritiserar Naturskyddsföreningen, tillsammans med ett flertal av kandidaterna till EU-parlamentet, den svenska passiviteten till EU:s rovfiske utanför Västafrikas kuster. EU betalar stora belopp till afrikanska länder för att få fiska på deras vatten utan restriktioner eller kontroller av hur mycket som tas upp.


Företrädelsevis spanska fartyg kan därför obehindrat dammsuga bottnen på fisk och utarmar på så sätt de lokala, småskaliga fisket. Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), och hans föregångare Ann-Christin Nykvist (S) har inte protesterat mot detta vansinne i ministerrådet, främst på grund av att det rör havsområden som Sverige inte agerar i. Därför tillåts de spanska, franska och italienska ekonomiska intressena styra - och haven fortsätter att tömmas på fisk. Skandal, tycker Klimatgalen.


Eskil Erlandsson själv, verkar enligt TT idag ha ändrat inriktningen en aning och säger sig nu vilja arbeta för att förbättra situationen genom att bland annat minska den europeiska fiskeflottans kapacitet. "Det kommer att krävas drastiska åtgärder och förändringar" säger han och hoppas på att situationens allvar ska få EU:s andra jordbruks- och fiskeministrar på andra tankar.


Klimatgalen undrar däremot vad Spanien, och dess 55 000 fiskare säger om planerna på att minska på både flotta och fångstkvoter. Spanien, som drabbats hårt i finanskrisen och har redan i dagsläget 2,3 miljoner arbetslösa. Risken finns att det i denna fråga, liksom i många andra miljöfrågor, blir ekonomiska intressen som fortsätter att styra.


/Evelina


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0