Jordgubbsfaran

Bland annat DN skrev igår om Lars Jacobsen som skördar årets första svenska jordgubbar. För att lyckas med denna bedrift har han "höjt värmen i växthuset". Nu säljer han de eftertraktade små gubbarna till handlare i Stockholm för 115 kr lådan. Grattis Lars! Hoppas att det mycket höga kilopriset på gubbarna täcker upp den extra energikostnaden för uppvärmningen. Och grattis världen om Lars också har använt sig av förnyelsebar energi vid denna uppvärmning. Har han INTE gjort det är de små gubbarna riktiga klimatbovar. Inget att fridfullt mumsa på till kvälles tv-underhållning där inte.
Går det inte lite väl långt denna hets? Varför måste Lars kämpa med en sån här sak? Varför kan vi inte klimatbanta som Karin skrev om och istället äta fjolårets frysta bär några månader till?
Så blir ju dessutom njutningen så mycket högre när den väl kommer. För visst slår ju solvarma jordgubbar vid stranden i juli lite högre än bleka växthusdito i april? Om inte annat så borde ju det höga priset ha en sur bismak.
Nej, detta är ingenting för Klimatgalen, som gladeligen äter frysta hallon ett tag till i väntan på äkta vara.

image29
Äkta vara.


//Evelina

Kommentarer
Postat av: Luft till salu

Tyvärr är det så att det finns människor som betalar enorma summor för att kunna visa att de är lite finare än alla andra. Kan de stoppa i sig svindyra jordgubbar en månad före alla andra så betalar de för detta. Där ligger det största problemet. Att en odlare ser sin chans att göra en slant är tråkigt, men mer begripligt.

Så länge det finns konsumenter kommer producenterna att finnas. Precis som man idag inte ser päls speciellt ofta i Sverige så får man se till att det blir fult att konsumera miljöfarligt.

2008-04-12 @ 05:39:58
URL: http://lufttillsalu.blogspot.com
Postat av: Gunilla

Håller helt med - svenskodlade solvarma jordgubbar som odlats på friland under försommaren är en delikatess och värda att vänta på! Och det tror jag att de flesta håller med om även om det alltid kommer att finnas undantag.

2008-04-12 @ 18:38:14
URL: http://Iwillnevergiveup.blogg.se
Postat av: Robert

Jag föredrar nog att vänta tills solen värmer, men att äta nedfrysta bär som krävt kraftiga frysinsatser under upp till ett år är väl inte heller särskilt klimatsmart?

2008-04-13 @ 11:28:01
Postat av: Evelina

Hej Robert och tack för din kommentar. Nej, jag håller med dig om att det inte är det mest klimatsmarta med frysta bär, men ibland måste man prioritera. Jag tror inte det blir varken roligt eller enkelt att leva "helt rätt". Jag ser frysta hallon som ett bättre komplement till växthusodlade jordgubbar, eftersom jag ändå har ett frysfack igång. Problemet med dessa jordgubbar är att många inte ens tänker på att det är dåligt för miljön, utan Lars får bara en massa uppmärksamhet för att han har varit "duktig". En större medvetenhet bland komsumenter skulle ifrågasätta hans vinterodlande. Men det är klart - väljer de som köper jordgubbarna att dra ner på ett par bilresor för att "kompensera" så har jag inget emot att de komsumerar dessa bär. Det är som sagt medvetandet jag vill poängtera.

2008-04-13 @ 12:46:33
URL: http://klimatgalen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0